Få platser och hög avgift i kulturskolan

För lite resurser och för höga avgifter. Huddinge kommun hamnar i botten-skiktet när Lärarförbundet rankar landets kulturskolor.

Huddinge kommun har vuxit till antalet invånare, men den kommunala musik- och kulturskolan har knappt rört på sig sedan 1950-talet, menar en lärare på kulturskolan i Huddinge. Men rektor menar att man utnyttjar sina resurser väl.

– Vi har en liten kulturskola i en stor kommun. Men vi tittar på hur vi kan utveckla de resurser som vi har, säger Margeretha Lindh, chef för kulturskolan.

Lärarförbundet har undersökt hur alla Sveriges kommuner satsar på sina musik- och kulturskolor och därefter rankat dem.

Tre kriterier har undersökts: hur mycket pengar som satsas, vad det är för avgifter samt hur stor andel av invånarna i åldern 6–19 år som deltar i kulturskolan. Bäst i Stockholm är Solna. Huddinge hamnar på tredje plats – nerifrån.

– Att hamna så långt ner är inte kul, men rankningen visar inte på bredden och den höga kvalitet som vi har, säger hon.

Skolan har 22 heltidstjänster och till de populäraste ämnena kan det vara två-tre års kötid. Just nu står 600 elever i kö.

– Vi jobbar aktivt med kön. Nu är vi i en process med antagningarna och ser hur vi kan erbjuda plats.

Margeretha Lindh har märkt att studieförbunden är starka i Huddinge. Vibeke Bildt (FP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, menar att kulturskolan har hamnat efter på grund av att mycket stöd ges till dem.

– Jag har tagit initiativ till ett projekt som jag hoppas ska komma i gång i höst. Där får vi analysera och se hur vi kan bli av med kön och behålla kvaliteten. I dag har kulturskolan inte den position som vi vill att den ska ha.

Hon menar att en förklaring till den dåliga placeringen är att Huddinge har lång historik av att satsa på idrott i stället för kultur.

Emil Högberg (S), oppositionsråd, tycker att kulturskolan ska växa i takt med att kommunen gör det.

– I vårt budgetförslag för 2015 finns pengar för att kunna sänka avgiften och påbörja resan upp från bottenträsket. Avgifterna ska inte stänga möjligheterna, utan kulturskolan ska vara tillgänglig för alla.

Fakta

Längst kö för att spela gitarr

Huddinges kulturskola hamnar på plats 269 bland Sveriges 290 kommuner.

Skolan har 1 083 elevplatser och terminsavgiften är 1 000 kronor.

De populäraste instrumenten, med längst köer, är gitarr, elgitarr, fiol, sång och slagverk.

31 procent av eleverna i kultur­skolan i Huddinge har gått där i fyra år eller mer. I övriga kommuner i länet ligger siffran på 23 procent.

Källa: Huddinge kommun