Landets längsta rulltrappa har gjort sitt – nu måste den bytas ut

Rulltrappa, Västra skogen, Solna
Rulltrappan går 40 meter under marken och har 362 trappsteg.
Rulltrappan är den längsta i Sverige och har över 40 år på nacken. Nu har den gjort sitt och byts ut helt.

Med 362 trappsteg och 66 meter i längd är de tre rulltrapporna vid Västra skogens tunnelbanestation i Huvudsta de längsta i Sverige. De öppnades 1975 och måste nu bytas ut.

Förra veckan började arbetet med nedmonteringen av den första rulltrappan. En rulltrappa i taget byts nu ut medan de andra två parallellt är igång som vanligt.

Ut på gatan

Längden på rulltrappan gör arbetet mer komplext än vanligt. Vi de flesta rulltrappsbyten plockas delarna ut nedåt, och sen körs rulltrappan bort med tåg genom spåret i tunnelbanan. Eftersom det finns ytterligare en nivå rulltrappor ner till spåren vid Västra skogen fungerar det inte i det här fallet – i stället plockas delarna ut uppåt, och sedan ut på gatan för vidare transport till återvinning, skriver företaget Tunga lyft, som genomför arbetet på uppdrag av en av SL:s entreprenörer, på sin hemsida. Mellan sex och åtta personer genomför jobbet nattetid under de timmar när tunnelbanan är stängd.

– Det är väldigt begränsad yta och lågt i tak uppe vid spärrarna vilket gör arbetet svårt, säger Thomas Andersson, produktchef hos Tunga lyft, till Mitt i.

Lång förberedelse

Thomas Andersson har ända sedan i somras räknat, mätt och förberett uppdraget:

– Vi har till exempel specialbyggt en travers för att få ut delarna, säger han.

Rulltrappa, Västra skogen, Solna

Nästa helg ska den nya rulltrappan vara på plats. Sedan ska anordningen slutmonteras innan resenärerna åter kan åka på samtliga tre rulltrappor på stationen.

– Det blir ju såklart en viss begränsning för resenärerna under tiden arbetet pågår, säger Thomas Andersson.