ANNONS

Långt fängelsestraff för 19-åring

Trots sin ringa ålder har 19-åringen ett långt straffregister.

Nu fälls han igen för rån, olaga tvång och frihetsberövande.

Domen blir 18 månaders fängelse.
ANNONS

Mannen från Upplands-Bro har just fyllt 19 år men har flera års kriminellt liv bakom sig. Han var känd för sin kriminalitet redan innan han blev straffmyndig och de senaste åren har han bland annat dömts för tre rån och grov skadegörelse. Han har placerats i flera ungdomsvårdshem men har aldrig varit mottaglig för att få vård.

Nu väljer Attunda tingsrätt att döma honom till 18 månaders fängelse, trots att en del av brotten åtalet gäller, begicks innan han blev myndig. Rätten bedömer att det i hans fall finns särskilda skäl.

Åtalet denna gång gäller ett flertal brott. Förra sommaren var han placerad på ett ungdomsvårdshem, där han tog en personal gisslan och hotade att hugga honom i halsen med en avbruten slipad tandborste om han inte gav honom vad han behövde för att rymma. Rymningen lyckades.

Han fälls för ett rån av en sminkbutik i Bålsta förra sommaren. Då hotade han, tillsammans med två andra okända gärningsmän, personalen med en yxa medan de tvingade den att öppna kassaskåpet.

Ett annat brott frikänns han ifrån. Domstolen anser inte att bevisningen räcker för att fälla honom för ett rån mot ett apotek i Kalhäll förra sommaren. Då tog sig två män in strax före stängningsdags, hotade personalen med en hammare, och vad som tycktes vara en pistol, och försvann med växelkassan. Trots att flera omständigheter, som videoanalys och telefonövervakning, pekar på 19-åringen frias han från det rånet.

Däremot fälls han för andra fall av skadegörelse, olaga tvång och bilstöld.

Tinsrätten stannar vid 1 år och 6 månaders fängelse. Hade han varit vuxen hade straffvärdet varit 3 år och 6 månader. Han ska också betala 125 000 kronor i skadestånd.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.