Långt att gå för att hämta paket

Postombud
Krister Nilsson får långt att gå för att hämta paket när postombudet flyttar till Olaus Magnus väg.
De som bord vid Gullmarsplan får långt att gå för att hämta ut paket.
Postombudet flyttar till Tempo på Olaus Magnus väg och dit finns ingen kollektivtrafik.
– Det är katastrof för oss äldre som bor vid Gullmarsplan, säger Krister Nilsson.

Krister Nilsson, bor på Gullmarsvägen 4, strax intill Gullmarsplan. Tidigare har han hämtat ut paket på Skulptörvägen, som ligger runt kvarteret. Men nu har Postnord beslutat att flytta postombudet till Tempo på Olaus Magnus väg på andra sidan Nynäsvägen. Dit finns det ingen kollektivtrafik.

– Det är en bra bit att gå och det är en brant backe. På sommarn går det väl an, men om det blir snö och halt är det inte kul. Jag går med krycka och har svårt att gå. Jag har opererat höften fyra gånger och tar mig inte fram så lätt, säger Krister Nilsson.

Han påpekar att många äldre bor kvar i husen sedan de byggdes. Vi talar med en anan äldre man i 80-årsåldern som inte heller orkar gå.
– All serie försvinner från Gullmarsplan. Jag har färdtjänst, men man betalar ju inte 140 spänn för att åka och hämta ut ett paket, säger Krister Nilsson.

Han använder postombudet någon gång i månaden.

– Jag beställer en del böcker via Adlibris och brukar köpa batterier till min hörapparat. Jag handlar en del på nätet för att slippa gå ut och shoppa, säger Krister Nilsson.

Han hade föredragit att de istället fick Årsta nära som postombud.

– För alla äldre som bor runt Gullmarsplan skulle det vara tio gånger bättre. Dit är det bara att ta buss 160 eller 164. Och de är redan ett postombud, säger Krister Nilsson.

Han har mejlat Postnord, men ännu inte fått något svar.

– Det har blivit ett ökat tryck på ombuden i och med att näthandeln har ökat. Ett ombud måste därför ha utrymme att ta emot alla paket, säger Teija Nilsson på Postnord.

Hon kan inte kommentera enskilda avtal och kan därmed inte svara på varför postombudet flyttar.

Tittar ni inte på hur det ser ut med kommunikationer?

– Jo, det gör vi. Men jag måste få återkomma om det.

Dagen därpå ringer hon upp och meddelar att det enligt SL finns kommunikationer. ”Det tar en tolv minuter och man får gå en bit”.

Söker man på SL:s reseplanerare föreslår den tunnelbana till Skärmarbrink. Sedan får man gå halva vägen tillbaka.

– Det är fortfarande backar, det blir ingen skillnad. De som har bestämt det här har ingen aning om hur det ser ut här, säger Krister Nilsson.