Långt kvar till laglig vägg

Bollplanen vid Boforsgatan kan möjligen få graffitiplank – men det lär dröja.
Bollplanen vid Boforsgatan kan möjligen få graffitiplank – men det lär dröja.
Först snegla på andra stadsdelar och avvakta riktlinjer från kommunfullmäktige.

Sen, kanske, kan Farsta ta ett eget beslut om en laglig graffitivägg.

I höstas dök frågan om lagliga graffitiväggar upp som en het potatis i Farstapolitiken, efter ett medborgarförslag från en tallkrogsbo. Den rödgröna majoriteten ställde sig positiv och stadsdelens tjänstemän började leta lämpliga platser. En inhängnad bollplan vid Boforsgatan dök upp som en möjlig plats att sätta upp ett plank. Kvickenstorpsskolans bollplan fanns också med i diskussionen.

Men nu tycks frågan ha svalnat. I ett svar på en skrivelse från Moderaterna och Liberalerna – som inte vill ha graffitiväggar – svarar stadsdelsförvaltningen att inga sådana väggar är på gång inom överskådlig tid.

– Vi måste avvakta att det verkligen finns ett intresse för en graffitivägg i området. Det räcker inte med en person utan det måste finnas ett gäng som är intresserade av det här på riktigt och som kan tänka sig att vara med och sköta om en vägg, säger Cecilia Rivard, handläggare på Farsta stadsdelsförvaltning till Mitt i.

Det är tydligt att frågan fortfarande är kontroversiell. Stadsdelsförvalrningen skriver att man ”ser fram emot centrala direktiv för hur staden gemensamt ska agera när det gäller möjligheten att måla graffiti lagligt utomhus.”

– Vi vill också se hur det går i de stadsdelar som har kommit lite längre än vi med den här frågan. Spånga-Tensta sökte bygglov för en laglig vägg mellan bropelarna under en väg, men fick nej, berättar Cecilia Rivard.

Frågan kommer att diskuteras på politisk nivå när Farsta stadsdelsnämnd sammanträder på torsdag i nästa vecka.