Långt kvar till toppen för skolorna

När Lärarnas riksförbund rankar Sveriges bästa skolor hamnar Järfälla långt ner på listan.

Trots att kommunen har klättrat 50 platser sedan förra året.

Det är stora skillnader mellan skolorna, både i Järfälla och i övriga landet. Det bekymrar ett av lärarfacken.

I en ny rapport har Lärarnas riksförbund vägt samman skolors elevresultat, likvärdighet, resursanvändning, lärarlöner och lärarbehörighet. Och mönstret som framkommer är tydligt.

– Det är uppen­bart att det är svårt för kommunerna att hålla en hög nivå inom alla områden, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund i ett pressmeddelande.

I det sammanvägda resultatet hamnar Järfälla på plats 155 av samtliga 290 kommuner. Det är ett steg uppåt med 50 placeringar från förra året.

– Jag är självklart glad att Järfällas skolor går framåt. Samtidigt ska man inte stirra sig blind på årliga rankingar som den här. Vad som verkligen spelar roll är det långsiktiga utvecklingen i våra skolor, säger barn- och ungdomsnämndens ordförande Eva Ullberg (S).

Högst rankad är Järfälla i kategorin lärarlöner där kommunen hamnar på plats 43. Desto sämre står det till med resursanvändningen där resultatet är blygsamma plats 216.

– Många kommuner som redovisar goda resultat i vissa kategorier misslyckas samtidigt inom andra kategorier, säger Åsa Fahlén.