Långt till paketutlämning

Jan Falk måste bege sig ända till Ica supermarket i Mörby centrum för att hämta paket trots att det finns en postombud i Stocksund där han bor.  Stocksundsbon Jan Falck vill helst hämta sina paket hos postombudet hos Ica Tornet i Stocksund
Jan Falk måste bege sig ända till Ica supermarket i Mörby centrum för att hämta paket trots att det finns en postombud i Stocksund där han bor. Stocksundsbon Jan Falck vill helst hämta sina paket hos postombudet hos Ica Tornet i Stocksund
Stocksundsbon Jan Falk får aldrig hämta ut postpaket på närmaste paketutlämningsstället på Ica Tornet i Stocksund.

I stället tvingas han bege sig till Mörby centrum.

Men nu kan det bli ändring.

En gång fanns det ett postkontor i Stocksunds centrum. Numera är det nedlagt och en träningsanläggning finns i samma lokal. Bredvid den gamla postlokalen ligger Ica Tornet som har ett paketutlämningsställe för Postnord i butiken.

Personal på Ica Tornet uppger att man har mycket paket med tanke på att man är ett litet postombud.

Stocksundsbon Jan Falk, 67, har aldrig lyckats få hämta ett paket hos Ica Tornet fast att han många gånger har haft avier om paket som ska hämtas ut.

– Hittills har jag inte kunnat hämta ut en enda försändelse i Stocksund.

Jan Falk bor på Bengt Färjares väg som ligger 978 meter från paketutlämningsstället hos Ica i Stocksund.

– Dit tar det två minuter att åka med bil eller tio minuter att promenera.

När han fått avier om att paket finns att hämta har han oftast blivit hänvisad till paketutlämningsstället hos Ica i Mörby centrum som ligger 3,1 kilometer från Jan Falks hem på Bengt Färjares väg i Stocksund.

Men det har även hänt att han fått hämta PostNords paket i Djursholm som ligger 3,5 kilometer från hans hem och Karlsrovägen som ligger 3 kilometer bort.

– Ändå angav jag från början att Ica i Stocksund är mitt närmaste utlämningsställe för framtida postservice, säger han.

För ett tag sedan hade han skickat efter skåpdörrar från Ikea.

– De skulle till min stora förvåning finnas att hämta på Ica Tornet hemma i Stocksund. Men väl på plats fick jag beskedet att det var ett misstag.

I stället fick han som vanligt bege sig till utlämningsstället i Mörby centrum.

– Där upplystes jag om att jag inte var ensam om att skickas mellan olika platser, det var någon slags brist i systemet, säger Jan Falk som undrar hur han ska göra för att få sina paket till Stocksund där han bor.

På Ica Tornet i Stocksund har man mycket paket med tanke på att man är ett litet ombud uppger personal i matvarubutiken.

– Det stämmer att de som bor på Bengt Färjares väg tillhör Mörby centrum trots att de har närmare till Stocksund. Anledningen är att Stocksund har så stort upptagningsområde att alla försändelser inte får plats hos Ica i Stocksund. Därför måste vi hänvisa kunder till Mörby centrum, säger Anna Källgren Jiremar, kommunikatör på Post nord.

En förbättring är dock i sikte.

– Den ombudsansvarige har diskuterat med ombuden om att man ska se över aviseringsområdena nästa år. Då är det möjligt att det blir en ändring för de som bor på Bengt Färjares väg.

Fakta

PostNord bildades 2009

PostNords paketutlämingsställen i Danderyd: Ica Tornet i Stocksund, Ica supermarket i Mörby centrum, Sos-kiosken i Djursholm, Tobak- och presentbutiken vid Eneby torg och Posten företagscenter på Karlsrovägen. På den sistnämnda adressen hämtas större paket.

PostNord AB bildades genom samgåendet mellan PostDanmark A/S och Posten AB 2009. Moderbolaget PostNord AB är ett svenskt publikt bolag med koncernkontor i Solna. PostNord ägs till 40 % av den danska staten och till 60 % av den svenska staten.