ANNONS

Efter långvariga strulet – nu får Skärholmen en ny bergbana

Bergbanan i Skärholmen kommer att ersättas.
Bergbanan i Skärholmen kommer att ersättas.
Skärholmens bergbana har haft problem med stopp och störningar sedan starten.
Nu ska en ny bergbana byggas för 70 miljoner kronor. Det beslutade trafiknämnden på torsdag kväll.
ANNONS

Skärholmens bergbana, som invigdes 2001, har sedan ända sedan starten varit drabbad av en rad stopp och störningar. Personer har fastnat i banan och början av året stod den exempelvis stilla i en månad.  

Problemen har kostat staden stora summor för reparationer och ersättningstrafik. En utredning från trafikkontoret 2014 visade att banan har så många fel att en acceptabel driftsäkerhet inte med säkerhet kan uppnås, inte ens efter vid en omfattande ombyggning.

Nu rivs den gamla bergbanan och en ny bergbana ska byggas på samma plats, från Skärholmens centrum upp till Ekholmshöjden. Det beslutade trafiknämnden på torsdagskvällen, vilket P4 Stockholm rapporterat om.

– Skärholmen behöver den här bergbanan, den gamla går sönder titt som tätt, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd och trafiknämndens ordförande, till P4 Stockholm.

Väntas kosta 70 miljoner

Den nya bergbanan väntas kosta 70 miljoner kronor och kommer delvis att se lite annorlunda ut. Banan kommer att byggas rak och inte konvex som den nuvarande. Korgen kommer att göras mindre och balanseras av en motvikt.

Bergbanan kommer därför att rymma färre antal personer än i dag, men restiden kommer att förkortas med nära en tredjedel för att kompensera.

Byggprojektet väntas dra igång under hösten 2020 och beräknas ta cirka cirka ett och ett halvt år. Under ett år kommer trafiken ersättas med buss medan bergbanan rivs och återuppbyggs.

Det slutgiltiga beslutet om bergbanans framtid tas på kommunfullmäktiges möte efter årsskiftet.

Efter strulet – nu kan Skärholmens bergbana rivas

ANNONS