Långvarigt telefon- och internetavbrott i Raksta

Ingen fast telefon och inget internet på drygt två veckor för 56 hushåll i Raksta. Det är Skanovas besked sedan en kabel grävts av.
Ingen fast telefon och inget internet på drygt två veckor för 56 hushåll i Raksta. Det är Skanovas besked sedan en kabel grävts av.
I snart en vecka har 56 hushåll i Raksta varit utan telefon och internet.

Enligt Skanova dröjer det ytterligare en vecka innan felet kan åtgärdas.

En avgrävd kopparkabel har gjort att 56 hushåll i Raksta drabbats av ett långvarigt telefon- och internetavbrott. Kerstin Pettersson på Ullbergsvägen är en av dem.

– Jag har en granne som inte ens har en mobil. En annan granne kunde inte betala räkningar. Själv kan jag ju göra det på jobbet, men det är det ju inte alla som kan, säger hon.

Kerstin Pettersson som är kund hos Telia menar att bolaget borde ha informerat sina kunder om vad som gäller. Istället har hon själv behövt sitta i chattar och telefonkö för att söka svar.

– Men utan internettillgång och telefon är det inte så lätt. De hade ju kunnat lägga ut lappar, säger hon.

På Telias nätbolag Skanova meddelar informationschef Ingrid Gunterberg att felat ska vara åtgärdat den 19 februari. Anledningen till att det dröjer så länge är att man måste vänta på tillstånd från Tyresö kommun för att spärra av den aktuella vägen innan man kan gräva.

– Det är alltid tråkigt när vårt nät grävs av. De som gräver är skyldiga att begära ett schema över våra kabeldragningar och de ska också få instruktioner av oss, men det är oklart om detta har skett i det här fallet, säger hon.

Får de som drabbas ersättning?

– Man ska alltid kontakta sin operatör för kompensation. Telia har en modell där man tittar på vad kunden betalar per dag. Detta dras sedan från räkningen.