Länsstyrelsen: ”Borde vara Södertörnsvargen”

En norsk vargtik med GPS-sändare tros ligga bakom attacken på fåren.
En norsk vargtik med GPS-sändare tros ligga bakom attacken på fåren.
Den norska vargtiken som rört sig runt om på Södertörn sedan i början av sommaren är med största sannolikhet samma varg som i helgen attackerade tre får i Tyresta by.
– Sannolikheten att ytterligare en varg tagit sig dit är mycket liten, säger Arne Söderberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Natten till i söndags attackerades tre får i Tyresta by i Tyresta nationalpark av en varg. Ett dog direkt och två fick avlivas.

Tyresta by är ett så kallat visningsjordbruk dit besökare får koma och titta på djuren och se hur ett jordbruk sköts. Just den hagen där fåren som revs av vargen var i hade inget elstängsel. Men Tyresta by har inte brustit i sin djurhållning enligt länsstyrelsen.

Inga brister i djurhållningen

– Djurägarnas skyldighet är att ha stängsel som håller djuren inne och det har de haft. Det har inte gjorts något fel från deras sida, säger Arne Söderberg.

Är det den så kallade Södertörnsvargen som ligger bakom attackerna?

– Det borde vara den. Det är den enda bekräftade vargen vi har i området och vi har sett att hon rört sig runt Tyresta nationalpark den senaste tiden, säger Arne Söderberg.

Men han är ändå inte 100 procent säker.

– Vi kan ju inte garantera att det är den eftersom vi inte har bevis från platsen som visar att det är en varg med radiosändare, säger Arne Söderberg.

Obekräftade rapporter

Sannolikheten att det ska ha kommit ytterligare en varg till Södertörn är mycket liten, berättar han.

– Men vi har fått rapporter om ytterligare en varg, som vi inte har kunnat bekräfta, så det är inte helt omöjligt, säger han.