ANNONS

Rivningen av Astoriaflygeln prövas inte

Hoppet för dem som vill behålla Astoriahusets flygel blir mindre. Länsstyrelsen har bestämt sig för att säga ja till en rivning.
ANNONS

I december klubbade fullmäktige igenom planen att riva det gulklassade 1800-talshuset i gränden bakom Astoria på Nybrogatan.

Länsstyrelsen har nu beslutat att inte göra någon överprövning. I början av processen var remissinstanser som Stadsmuseet och länsstyrelsen mycket kritiska till att riva ett hus från 1873 för att i stället bygga en ny kontorsfastighet.

– Det är vi fortfarande, säger handläggaren Ragnvi Josefsson. Om äldre hus rivs som ingår i stadens årsringar och karaktärsdrag riskerar det att påverka riksintresset Stockholms innerstad med Djurgården negativt.

Länsstyrelsen har nu kommit till slutsatsen att riksintresset inte skadas påtagligt.

– Det får vara riktigt dåligt för att vi ska gå in och överpröva. Men om man fortsätter och river gamla hus på det här sättet kan det ju bli en påtaglig skada.

Det ligger också ett annat överklagande från en privatperson hos länsstyrelsen.

– Det går till våra jurister och vi vet ännu inte vad det blir. Om länsstyrelsen säger att kommunens beslut står sig kan man överklaga vidare till mark- och miljödomstolen, säger Ragnvi Josefsson.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.