Länsstyrelsen: Vi är inga bromsklossar

Arkivbild
Arkivbild
Länsstyrelsen stoppar inte alls så många bostäder som allmänheten tror.

Det vill myndigheten trycka på när den listar "fyra myter om bostadsplaneringen" på sin hemsida.

Det är i ett nytt nyhetsbrev som länsstyrelsen i Stockholm listar det man kallar för ”fyra myter om bostadsplaneringen”.

Myterna som länsstyrelsen anser sprids delas upp i fyra punkter.

1. Kommunerna underlåter att planera för bostäder.

2. Alla detaljplaner överklagas.

3. Överklagandeprocessen kan förkortas med upp till 4 månader.

4. Alla planer stoppas av Länsstyrelsen eller domstolarna.

I nyhetsbrevet finns också statistik för att motbevisa myterna, bland annat slås fast att kommunerna mellan januari 2012 och januari 2016 planerade nästan 130 000 bostäder och att länsstyrelsen de senaste åren stoppat mellan 1,5 och 0 procent av alla planer respektive år. Av alla detaljplaner har också bara ungefär 25 procent överklagats de senaste 16 åren i genomsnitt.

Kjell Haglund är chefsanalytiker på länsstyrelsen i Stockholms län och har sammanställt punkterna.

Vem sprider dessa myter?

– De figurerar i debatten, en del oftare än andra. Något som är väldigt vanligt är att hävda att kommunerna underlåter att detaljplanera och det kanske man skulle kunna ha sagt för fyra fem år sedan men inte i dag.

Det är väl ingen som hävdar att länsstyrelsen stoppar alla planer, utan snarare fler än förr eller vissa specifika typer av projekt?

– Även jag får överdriva lite. Ibland låter det så när någon plan stoppas. Under 2014 upphävde länsstyrelsen en plan och under 2015 några fler. Men det klubbas också oerhört många fler detaljplaner nu. Risken eller chansen att de stoppas ökar naturligtvis.

Även bostadsministern Mehmet Kaplan (Mp) får en känga av Kjell Haglund efter hans uttalande för någon vecka sedan om att man kan behöva tvinga kommuner att bygga nya bostäder. Han menar att ministern använder för gamla siffror.

– Man har fastnat lite. Tvingas göra vad? Kommunerna i Stockholm har planerat 130 000 bostäder. Frågan är snarare om det finns resurser att bygga bostäderna som beslutats, säger Kjell Haglund.

Han vill i stället fokusera mer på hur man väl gör för att få byggbolagen att sätta spaden i marken när projekten väl är beslutade.

– Min poäng är att det här är fakta. Lägg krutet på nästa steg i stället. Hur får vi igång byggandet, fortsätter han.