ANNONS

Länsstyrelsens råd: Se över dina stängsel

Varg har sett vid Järvafältet, bland annat nära Bögs gård.
Varg har sett vid Järvafältet, bland annat nära Bögs gård.
Under onsdagen blev länsstyrelsen kontaktad av flera privatpersoner som hade sett en varg vid Järvafältet.
– Vi kan inte bekräfta till hundra procent att det rör sig om en varg, men på de bilder vi har fått in ser det ut som det, säger Jan Carlberg på Stockholms länsstyrelse.
ANNONS

Under onsdagen gjorde flera personer observationer av vad som tros vara en varg på villovägar på Järvafältet. En av de var bonden Anders Ström på Bögs gård som valde att plocka in djuren.

– Sent på kvällen såg vi den igen i närheten av huset. Den verkar ha hållit sig runt gården över natten, säger Anders Ström.

Enligt vittnesobservationer ska vargen ha kommit norrifrån, passerat genom Sollentuna och vidare till Stockholms del av fältet: Hansta. På Stockholms länsstyrelse har rovdjurshandläggarna fått in flera bilder.

– De säger att det ser ut att vara varg men det finns också vissa hundar som är väldigt varglika så vi kan inte säga med hundra procents säkerhet att det är en varg, säger Björn Carlberg på enheten för naturvård.

Vargen som har setts på Järvafältet.

Han säger att det är vanligt med enstaka vargar som passerar i närheten av Stockholm men att med tanke på Järvafältets storlek och antalet människor som rör sig där är det inte troligt att vargen dröjer sig kvar.

– Den kommer nog röra sig vidare.

ANNONS

Men för personer som har tamdjur i närheten av fältet är det en klok idé att se över stängsel så länge det finns risk för en förbipasserande varg.

– Det gäller särskilt får. Hundar måste vara kopplade så här års. Så länge hunden är kopplad ska det inte vara någon risk men hundar som springer fritt i mark kan bli attackerade av varg.

I nuläget kommer länsstyrelsen inte agera i ärendet då de har andra ärenden som behöver prioriteras. Men kommer det inte fler observationer är det möjligt att de kommer skicka ut hundar för att spåra vargen.

På Bögs gård kommer alla djur få gå ute över dagen utom lammen som de har valt att hålla inne.

– Vi kommer hålla extra koll under dagen. Man märker rätt fort på djuren när det är något som inte är som det ska. Både kossorna och hästarna stressarupp sig så fort det kommer förbi en hund eller häst, säger Anders Ström.

Anders Ström driver Bögs gård.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.