”Lantisarna” tar över

Rikard Fredriksson från Mjölby, Emelie Arenius från Oskarshamn, Alexander Widergren från Eskilstuna och Sanna Ärfström från Ljusdal är inflyttade Solnabor.
Rikard Fredriksson från Mjölby, Emelie Arenius från Oskarshamn, Alexander Widergren från Eskilstuna och Sanna Ärfström från Ljusdal är inflyttade Solnabor.
Snart flyttar Solnabo nummer 75 000 in. I juni passeras den magiska gränsen.

Av dem som flyttar in är var tredje från ett annat län.

– Vi gillar närheten in till stan och Solnas grönområden, säger fyra inflyttade Solnabor.

Under de tre senaste åren, 2012–2014, har Solna ökat med cirka 1 300 personer per år. Den positiva befolkningsutvecklingen resulterar i att vi i år för första gången passerar 75 000 Solnabor.

Det magiska ögonblicket väntas ske nu i juni.

– Befolkningen ökar med ungefär 150–200 per månad. Det har gått lite trögt nu under våren, en del av de nya hus som planerats har inte varit inflyttningsklara. Men kring midsommar bör det ske! säger Christer Lindberg, ekonomichef på Solna stad.

Att räkna ut exakt vem som är invånare nummer 75 000 är omöjligt att göra, menar han, då det saknas sådan statistik.

Storleksmässigt kan nu staden mäta sig med stadsdelen Bromma samt Norrlandsmetropolen Luleå, som har strax över 75 000 invånare.

Solna stad har tack vare en stark expansion och inflyttning ökat sin folkmängd med nästan 20 000 på bara 15 år. Och siffrorna pekar fortsatt uppåt.

– Vi blir 100 000 om inte alltför lång tid, säg kring 2020. Med de planer vi har så kommer det att gå fort, säger Sven Kinnander (M), kommunfullmäktiges ordförande.

Nya kommunikationer som tvärbanan, den nya t-banan samt bygget av Arenastaden gör att staden far iväg som en komet, menar han.

– Bara i Arenastaden blir det 25 000 nya arbetsplatser, och många kommer då att vilja bo här, menar Kinnander.

Var kommer då alla nya Solnabor ifrån? Tittar man på statistik över inflyttningen till Solna de senaste tre åren kommer 27 procent från län utanför Stockholm.

Störst är inflyttningen från Uppsala län, tätt följt av Västra Götaland och Skåne lån. Minst inflyttning sker från Gotland.

När Lokaltidningen Mitt i mötte fyra ”utomläningar” som flyttat hit var alla rörande överens om vad som är det bästa med Solna.

– Vi gillar närheten in till stan och Solnas grönområden, säger de.

– Det är en skön småstadskänsla här, säger Alexander Widergren och Sanna Ärfström.

Även Sven Kinnander är inflyttad ”lantis”.

– Jag är född i Marks kommun i Västergötland. Jag pluggade i Lund innan jag flyttade till Täby. Sedan 1991 bor jag i Solna, säger han.

Men en stor del av befolkningen kommer också från andra länder.

– 26 procent av Solnas befolkning är födda i ett annat land. I hela Sverige är det bara 12 procent. Räknar man in de som har en mamma eller pappa från ett annat land är vi uppe i 33 procent, säger Sven Kinnander.

Fakta

Inrikes inflyttade till Solna 2014

Källa: SCB