Lappad efter 60 sekunder

Starttiden på avgiftslappen är 14.46 och sluttiden 14.47. Q-Park utfärdade en p-bot på 450 kronor till Björn Bådner på ett ögonblick.
Starttiden på avgiftslappen är 14.46 och sluttiden 14.47. Q-Park utfärdade en p-bot på 450 kronor till Björn Bådner på ett ögonblick.
60 sekunder eller 6 minuter? Q-Parks vd och kundtjänst svarar olika om vilken tid som gäller om man glömt ställa in p-skivan rätt.

Björn Bådner från Trångsund lappades på en minut.

Björn Bådner skulle snabbt in på Ica vid Trångsunds torg för att handla mjölk eftersom barnen hemma skulle baka. Han parkerade bilen och gick i rask takt in i affären.

Ungefär vid mjölkdisken kom han på att han glömt vrida p-skivan, som alltid sitter vid framrutan i bilen.

– När jag kom tillbaka såg jag hur en bil från Q-Park snabbt åkte därifrån och så satt där en p-bot på rutan, säger han.

Men det var inte vilken p-bot som helst, han reagerade direkt på tiden.

– De har satt böteslappen på en minut, jag förstår inte hur man ska hinna tillbaka på så kort tid, säger Björn Bådner.

Starttiden var 14.46, sluttiden 14.47.

60 sekunder tog det alltså för parkeringsvakten att bötfälla.

– Jag ställer alltid in tiden och har aldrig fått en p-bot. Den här gången råkade jag glömma i ren stress. De måste ha spanat in mig och gått till bilen direkt, säger han.

Även Huddinge­bon Christian von Liewen var med om samma sak i förra veckan. Han visar sin p-bot, klockad på 60 sekunder av samma skäl.

– Det här är riktigt dåligt och nonchalant, anser Christian von Liewen.

Lokaltidningen Mitt i har ringt runt till ett antal p-bolag och frågat vad som är praxis när en bilist inte har ställt in p-skivan rätt. Överallt är svaret att man väntar med att bötfälla i sex minuter. Men när vi vid ett par tillfällen ringer Q-Parks kundtjänst och berättar att vi fått p-böter i Huddinge centrum eller vid Trångsunds torg på endast en minut efter att vi glömt vrida om p-skivan, blir svaret varje gång att ”då är det en minut som gäller”.

När tidningen sedan ringer bolagets vd Peder Ståhlberg låter det annorlunda.

– Det ser väldigt olika ut men generellt väntar man 5 minuter och utfärdar p-boten den sjätte minuten, säger Peder Ståhlberg.

Men på kundtjänst svarar man att det är en minut som gäller?

– Har kundtjänsten sagt en minut så kan inte jag gå i god för det. Det är inte kundtjänsten som ska svara på det, det är andra som tar hand om överklaganden, säger Peder Ståhlberg.

Under samtalet med bolagets vd säger han att han vill titta närmare på ärendet och ber om att få återkomma. Det gör han aldrig.

Mitt i har efter det sökt vd:n för att få klargjort vad som gäller för dem som lappats på en minut. I ett mejl förklarar i stället vd:n att det är omöjligt för p-vakten att veta hur länge Björn Bådner varit borta.

Både på Trångsunds torg och i Huddinge centrum är det kommunala bostadsbolaget Huge som ger uppdraget åt Q-Park att bevaka. Hos Huge säger man dock att det inte finns några särskilda avtal med Q-Park om att en minut skulle gälla. Huge säger sig inte heller ha vetskap om att Q-Park bötfäller på en minut.

Björn Bådner tänker kämpa för att riva p-boten.

– Jag är beredd på rättegång och tänker inte ge mig, säger han.

I lagen finns inget föreskrivet om vilka tider som gäller, i stället är det p-bolagen som upprättar sin egen praxis.

Har kundtjänsten sagt en minut så kan inte jag gå i god för det.Peder Ståhlberg vd Q-Park

Fakta

Så lång tid tar det att vända om

Lokaltidningen Mitt i testade hur lång tid det tog att gå till och från bilen vid Trångsunds torg:

In till Ica, ut via kassorna och tillbaka till bilen: 1 minut och 42 sekunder.

Till biblioteket, entrén, och tillbaka: 2 minuter och 39 sekunder.