ANNONS

Dags att vårstäda – lär dig putsa som ett proffs

Gabriela Murillo är ett fönsterputsarproffs.
Gabriela Murillo är ett fönsterputsarproffs.
Kolla in enkla knepen som gör dina fönster skinande rena.
ANNONS

Just nu sopas det sista av vinterns sand upp. Det betyder att det snart kan vara värt att putsa fönstren – om man nu har den läggningen.

Personligen drar jag mig för det eftersom det inte brukar bli så bra resultat. Men skam den som ger sig. Jag gick en snabbkurs med fönsterputsarproffset Gabriela Murillo som utbildar städföretaget Hemfrids personal.

– Putsa fönster för mig är som dans, en konstform, säger hon.

För den som, liksom jag själv, drar sig för att putsa fönstren gäller det att hålla det enkelt. Det ska gå snabbt, annars är risken att det aldrig blir av.

Det hjälper om man har rätt grejer. En bra skrapa, en stor hink, vatten och diskmedel, en mikroduk, en putsduk och en så kallad päls, som ser ut att vara en skrapa iförd en trasa är vad Gabriela använder.

– Med en sådan går det snabbare att skumma in fönstret och det blir bättre resultat än med vanlig trasa, säger Gabriela.

Fönsterputs

Bra utrustning gör det lättare att putsa fönstren.

Så här gör man:

ANNONS

1. Tappa upp 3 liter vatten, häll i omkring en halv deciliter diskmedel och blanda. Använd varmt vatten om det är kallt ute och kallt vatten om det är varmt. Det viktiga är att vattnet inte hinner vare sig avdunsta eller frysa på rutan.

2. Doppa pälsen (eller trasan) i vattnet och vrid ur överflödigt vatten.

3. Täck hela rutan i skum, gå över den två gånger eller fler om det behövs.

4. Skrapa av skummet från sida till sida i en enda långrörelse så att inga spår är kvar. Kör sakta närmast kanterna, för om man slår i kanten så lyfter skrapan och lämnar ett streck. Gabriela följer med med pälsen under så att den fångar upp överflödigt vatten.

5. Torka upp vattenrester i kanterna och på fönsterkarmen med mikrotrasan. Avsluta med putstrasa längs kanterna.

Fakta

Fyra seglivade myter om fönsterputsning

1. Man kan inte putsa i direkt solsken. Gabriela Murillo: ”Jodå, bara man inte låter vattnet avdunsta på rutan. Använd riktigt kallt vatten! Och så kan man behöva solglasögon.”

2. Det blir bäst om man putsar med tidningspapper. Gabriela Murillo: ”Det tar tid och det går åt massor med tidningspapper men resultatet blir ändå sämre än med gummiskrapa.”

3. Det går inte att putsa fönster när det snöar eller regnar. Gabriela Murillo: ”Jodå, vi putsar fönster i alla väder. Svårast är på kvällen, då måste man ha bra teknik.”

4. Man måste ha fönsterputssprej. Gabriela Murillo: ”Vi använder aldrig sånt, bara vatten och diskmedel. Det är det bästa.”

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.