ANNONS

Lär dig skriva en riktigt bra saga på sportlovet

De flesta intressen får sitt under sportlovet nästa vecka i Täby. Det är full fart i ungdomsgårdar, ishallar och badhus.

Och är du skrivsugen – då ska du bege dig till biblioteket.
ANNONS

Hur gör man när man bygger en saga eller gör en personbeskrivning? Och vad är storyboard, tempus, monolog och dialog?

På biblioteket i Täby centrum ordnas två olika kurser för skrivsugna sportlovslediga mellan 10–12 och 13–15 år.

Annika Jansson Nasiell är kursledare. Under 20 år var hon chefredaktör för Barnens bokklubb och hon har deltagit i flera böcker om att läsa och skriva.

– En berättelse har en struktur oavsett om man berättar den eller skriver den. De fyra hörnstenarna är personer, plats, problem och upplösning. Det är grunden i det vi tar upp på skrivkursen.

Hon säger att deltagarna får jobba mycket med sagor på olika sätt, till exempel genom att göra en egen saga av en känd saga.

Man kan ändra tiden eller byta ut personerna så att de är andra människor, stenar eller träd.

– Det är viktigt att hitta lusten hos barnen. Jag hoppar över det där med rättstavning och grammatik och överlåter det åt skolan.

Den 24 och 26 februari klockan 13–15.30 hålls kursen för 10–12-åringar, och den 25 och 27 samma tid är det 13–15-åringarnas tur. Föranmälan ska göras till barnavdelningen på huvudbiblioteket.

ANNONS
Fakta

Mer i Täby för sportlovslediga

Fritidsgårdarna Runan, Myran och Gribbygård arrangerar skidresa till Romme. Hermelinen åker och bowlar och Gribbygård åker till äventyrsbadet i Uppsala.

På Tibblebadet kan man testa att gå på vattnet med en ”Waterbubble” varje vardag klockan 14–15. Dessutom är det lek i bassängen hela veckan klockan 12.30–16.

På teknikverkstaden KomTek ordnas elektronik- och filmkurser samt en tjejdag då man kan tillverka smycken och konstruera teknikprylar, programmera ett eget dataspel och bygga med tekniklego.

Ishallarna har öppet varje dag under sportlovet med utökade tider för allmänhetens åkning.

Mer info om sportlovsaktiviteter finns täby.se

ANNONS