ANNONS

Lär känna Solnas stadsdelar

Hagalunds industriområde i dag
Hagalunds industriområde i dag
Solnas stadsdelar rymmer många bortglömda berättelser. Med hjälp av nya skyltar vill staden lyfta fram historier från såväl långt tillbaka som i nutid.

Ett av områdena som får en skylt är Hagalunds industriområde.
ANNONS

Solna nämns i skrifter redan 1305 som Solnö – den solbelysta ön.

För flera tusen år sedan utgjordes nämligen Solna av ett kargt kustlandskap då inlandsisen dragit sig tillbaka.

Mycket av Solnas äldre historia är känd, men en stor del av nutidshistorien har inte lyfts fram riktigt ordentligt. Det vill nu staden ändra på och i början av maj dyker nya historiska skyltar upp på åtta platser.

– Vi vill lyfta fram både det antikvariska och det nutida. Det handlar om att uppmuntra till att upptäcka en plats ur fler perspektiv, säger Johanna Molvin, konstsamordnare på Solna stad.

Ett av områdena som lyfts fram med en skylt är Hagalunds industriområde, som ligger lite undangömt mellan järnvägen och Norra begravningsplatsen.

På en höjd här ligger två gula stenhus, ett med pilastrar och ett med tinnar och torn. Det första är den gamla Centralskolan, även kallad Björkbackaskolan, som är Solnas äldsta bevarade skolhusbyggnad från 1874.

– Där pågick utbildning fram till 60-talet, det är en otrolig mängd skolbarn som har minnen där­ifrån, säger Johanna Molvin.

Byggmaterialet till gamla Centralskolan hämtade man från en skolbyggnad på Norra begravningsplatsen som revs.

Det lite större huset uppfördes 1901 som nya Centralskolan är idag transitboende för ensamkommande flyktingbarn.

ANNONS

Om skolan är den äldsta byggnaden så består resten av området mestadels av kontors- och industribyggnader uppförda från 1930 och framåt. I en av dessa, på Industrivägen 23, jobbade uppfinnaren Rune Elmqvist på Siemens-Elema 1958 på en revolutionerande liten apparat.

– Där uppfanns pacemakern. Han satt med en skokrämsburk och experimenterade, säger Johanna Molvin.

I dag håller industriområdet på att befolkas med publika verksamheter som Sulans dansskola, klättercentret, Black Sheep och Liljevalchs Hubb, enligt Johanna Molvin.

Liljevalchs gör utställningar och erbjuder ett 30-tal yrkesverksamma konstnärer och kreatörer projektplatser i industriområdet.

När den nya tunnelbanan dras fram till Arenastaden kommer en station att byggas, men inte öppnas, under industriområdet. Stationen är tänkt att öppna när området, om kanske 20–30 år, förtätas med bostäder.

Fakta

Åtta platser får skyltar

Ektorget i Ingenting.

Guldporten på Johan Enbergs väg i Huvudsta.

Charlottenburgs gård, ­Råsunda.

Filmstaden i Råsunda.

Dalvägen i Arenastaden.

Stocksundstorp i Bergshamra.

Haga norra.

Industrivägen i Hagalunds industriområde plus fem skyltar i Hagalund i samarbete med Stockholms läns museum.

Längre fram kommer skyltar sättas upp i samtliga stadsdelar i kommunen.

Källa: Solna stad