Lär sig svenska på jobbet

Undersköterskan Angelica Nyberg och Jumba Farooq fixar till omelett inför kvällens middag för de boende på Vendelsögården. Här bor 45 äldre.
Undersköterskan Angelica Nyberg och Jumba Farooq fixar till omelett inför kvällens middag för de boende på Vendelsögården. Här bor 45 äldre.
Äldreomsorgen skriker efter ny arbetskraft.

I Haninge samarbetar SFI och äldreomsorgen framgångsrikt med att utveckla elevernas språk, samtidigt som det skriande personalbehovet fylls.

Klockan är halv fem på eftermiddagen och på Vendelsögårdens äldreboende sitter några vid tv:n och ser hur polska Justyna Kowalczyk tar hem världscupens sprintlopp i Drammen.

En kvinna som bott här länge berättar att hon älskar nyheter.

– Vi hade behövt få hit lite mer tidningar så vi vet vad som händer, säger hon innan hon traskar vidare med rullatorn.

I köket håller Jumba Farooq och Angelica Nyberg på att göra i ordning kvällens middag – omelett.

Jumba, som flyttade till Jordbro från Uganda för två år sedan, är praktikant på Haninges SFI Vård.

Efter att han läst svenska i skolan är han nu ute på vårdpraktik.

– Jag gör allt som den vanliga personalen gör. Bäddar sängar, hjälper till med maten, städar och kontrollerar att inte medicinen glöms bort. Det är mycket, men det är kul. I klassrummet kan jag lära mig skriva svenska, men här kommer språket snabbare. Man pratar alltid med någon.

I Uganda studerade 28-årige Jumba datavetenskap och det vill han ta upp igen.

– Men jag vill jobba inom vården samtidigt. Det känns som att jag har chansen.

I sex år har SFI Haninge haft ett samarbete med äldreförvaltningen som gjort att personer från nästan hela världen – i princip helt utan erfarenhet från omsorgen – varit ute och praktiserat samtidigt som svenskan utvecklats.

– Flera har blivit timanställda och några går vidare och blir undersköterskor. Vi ser ju ett stort rekryteringsbehov och det här är ett första steg. Många jag träffar tycker detta är ett drömyrke, säger utbildaren Jonas Storm.

– Jag vill gärna utveckla språket hos anställda i privata sektorn också. Många kom till Sverige för 20 år sedan och fick fast jobb, men deras språk och skrift kan förbättras.

SFI har under åren fått kritik, eftersom resultaten uteblivit och för att det tagit för lång tid att börja kurserna. Dessutom har just praktiskt arbete ofta saknats i utbildningen.

När det gäller praktiken menar Eva Ahlberg, biträdande rektor på Vuxenskolan i Haninge, att just SFI Vård är ett lysande undantag.

– Dessutom är väntetiden till SFI väldigt kort i Haninge, det är sällan någon får vänta en månad för att få börja.

Enligt SCB beräknas efterfrågan på utbildad arbetskraft inom vård och omsorg öka med 195 000 fram till år 2030 och samma år tror man att det på gymnasienivå kommer att saknas närmare 170 000 vårdelever.

SKL spår att ökningen av arbetskraft inom den offentliga sektorn fram till och med 2025 uteslutande kommer att ske genom personer födda i utlandet.

Fakta

900 är inskrivna på SFI Haninge

Enligt lagen ska en flykting få svenskundervisning inom en månad. För invandrare gäller tre månader.

I Skolinspektionens granskning från december 2011 klarade dock bara hälften av de slumpmässigt granskade kommunerna av den lagenliga SFI-starten. Haninge granskades inte.

På SFI Haninge är 900 personer inskrivna. Runt 60 av dem är flyktingar.

Förutom vanlig undervisning och SFI Vård, erbjuds Svenska för hantverkare. Fler SFI-utbildningar finns i länet.

Vuxenskolan, Skolinspektionen