ANNONS

L: 149 nya lärarassistenter till Täby

Lärare ska ha mer tid till eleverna.
Lärare ska ha mer tid till eleverna.
Jan Björklund (L) vill satsa tre miljarder för att avlasta lärarna. Till Täby skulle 149 lärarassistenter kunna bistå lärarna.
ANNONS

Liberalernas partiledare Jan Björklund sommartalade under onsdagen i Stockholm. Där presenterade han en satsning på skolan. Liberalerna vill anställa 18 000 lärarassistenter till en kostnad för 3,1 miljarder kronor. Deras främsta uppgift ska avlasta för lärarna och hålla koll på eleverna.

– Då kan lärarna fokusera mer på sin huvuduppgift, och just därför att vi har en lärarbrist är det här extremt viktigt, sa partiledare Jan Björklund (L) under talet.

För Täbys del skulle det innebära 149 lärarassistenter om förslaget blir verklighet.

Många klarar inte målen

Var sjätte elev som gick ut gymnasiet förra året kunde inte plugga vidare i gymnasiet.

– Det har aldrig tidigare varit så många, säger Björklund.

Nu vill Liberalerna förbättra möjligheterna för lärarna att fokusera på undervisningen. Uppgifter som inte behöver utföras av en lärare ska lärarassistenterna utföra. Det kan handla om att vara matvakt, rastvakt, kopiera och dokumentera kring händelser på skolan, till exempel kränkande behandlingar.

Lärare ska få vara lärare, då kommer fler elever att lyckas i skolan.

ANNONS

Camilla Ifvarsson

– Lärare ska få vara lärare, då kommer fler elever att lyckas i skolan. Det är positivt om lärarna kan minska administrationen och hinna vara mer med eleverna.  Vi har redan gjort en del saker och detta skulle kunna bli ytterligare ett steg, säger Camilla Ifvarsson som är ordförande i barn och grundskolenämnden i Täby till Mitt i.

Antalet lärarassistenter varje kommun kan ansöka statligt stöd för är en per var femte lärare.

– Även friskolorna får enligt förslaget vara med att söka. Vi har en högre siffra i Täby som klarar målen vilket är positivt. Men detta förslag är en bra möjlighet att kunna frigöra tid för lärarna, säger Camilla Ifvarsson.

Möter motstånd

Den nuvarande utbildningsministern, Gustav Fridolin (MP) håller med om att det är bra med lärarassistenter och skolsatsningar. Samtidigt påpekar han att när Björklund sist var utbildningsminister togs närmare 10.000 medarbetare bort från skolan.

– Då blev det stressigare för lärarna. De senaste åren har vi istället anställt nästan 30.000 medarbetare. Nu ska vi fortsätta på den vägen. Anställa fler, minska barngrupperna i förskolan, se till att lärare får vara lärare. I Liberalernas senaste budgetförslag satsade man tre gånger mer på skattesänkningar för de rikaste än på skolan. Den prioriteringen ställer vi inte upp på. Skolan först, inte skattesänkningar, säger Fridolin till Dagens Nyheter.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.