Ingen lärarbrist i Hammarby-Skarpnäck

Höga löner lockar lärare till skolorna.
Höga löner lockar lärare till skolorna.
Det är inga problem att få lärare till skolorna i Hammarby-Skarpnäck. Nu efter skolstarten saknas endast en biträdande rektor.

Inför skolstarten hörs ofta larmrapporter om lärarbrist och svårigheten att hitta lärare. Men i skolorna i Hammarby-Skarpnäck har man inte de problemen.

När skolorna startade i förra veckan saknades endast en lärare i stadsdelsområdet, en musiklärare i Skarpnäcks skola i Kärrtorp. Samt en biträdande rektor på Bagarmossens skola.

– Generellt kan man säga att vi i de allra flesta fall fyller våra vakanser i Stockholms stad. Anledningen är dels att många lärare bor i staden eller i en närkommun dels att vi har det högsta löneläget i Sverige och att möjligheterna att vidareutbilda sig är god, säger Susan Ottesen, pressekreterare på Utbildningsförvaltningen

Nu har även tjänsten som musiklärare tillsatts.

– Vi har tagit in en vikarie. Så det är bara någon enstaka lektion som har missats, säger Helena Birath, skolsekreterare på Skarpnäcks skola.

Är det lätt eller svårt att hitta lärare?

– Det är många som söker tjänsterna, men många är också obehöriga.

Hur många av era lärare är obehöriga?

– Vi har några enstaka, max en handfull, men då har de flesta några poäng kvar så att de blir klara till jul. Det kan också vara att de är behöriga för gymnasiet men inte för grundskola, men de har en pedagogisk utbildning i alla fall.