ANNONS

Lärarbrist? Inte i Farsta/Sköndal

 I Farsta/Sköndal finns endast tre vakanta platser.
I Farsta/Sköndal finns endast tre vakanta platser.
Lärarbristen i landet är välkänd, men i Farsta är läget det motsatta. I stadsdelen finns endast tre vakanta platser, visar siffror från utbildningsförvaltningen.
- Vi har en väldigt gynnsam situation här, säger Helene Litzen, rektor på Magelungsskolan.
ANNONS
Medan lärarbristen slår hårt mot många skolor i landet är läget i Stockholms skolor det motsatta.

– Generellt kan man säga att vi i de allra flesta fall fyller våra vakanser i Stockholms stad, säger utbildningsförvaltningens pressekreterare Susan Ottosen.

”Högsta löneläget i Sverige”

Anledningarna är, enligt Susan Ottosen, flera.
– Många lärare är bosatta i huvudstaden eller i en närkommun, vi har det högsta löneläget i Sverige och möjligheten att vidareutbilda sig är god, säger hon.
Siffror från utbildningsförvaltningen, som Mitt i tagit del av, visar att det i Farsta/Sköndal just nu finns tre vakanser. I Hökarängen finns en tjänst som klasslärare i årskurs fem samt en fritidshemlärartjänst ledig och i Farsta grundskola saknas en trä- och metallslöjdlärare.

”Hög kompetens”

– Vi på Magelungsskolan har inga problem att hitta lärare. Vi har dessutom 97 procent behöriga lärare och väldig hög kompetens. Vi har fått hit en del duktiga lärare från privatskolor, många söker sig nu till de kommunala skolorna, säger skolans rektor Helene Litzen.

Sett över hela riket är läget betydlig mörkare. Enligt Skolverkets statistik saknar drygt hälften av de 16 500 lärare som nyanställdes under förra läsåret pedagogisk högskoleexamen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.