ANNONS

Lärare blir sjuka av skolans miljö

Många anställda i Hägerstenshamnens skola har besvär med rinnande ögon, kliande hud, hosta, heshet och trötthet.
Många anställda i Hägerstenshamnens skola har besvär med rinnande ögon, kliande hud, hosta, heshet och trötthet.
Hägerstenshamnens skola har varit en sjuk fastighet i 17 år.

Det hävdar huvudskyddsombudet Svante Johansson som kräver en hållbar lösning.

– Det är en allvarlig situation, säger han.
ANNONS

Hägerstenshamnens skola har 148 elever och ligger naturskönt nära vattnet. Men skolan som byggdes 1995 har varit ett sorgebarn när det gäller inomhusmiljön. Lärarförbundets huvudskyddsombud Svante Johansson har tröttnat rejält och kallar huset för ett skandalbygge.

– Det här har varit en sjuk fastighet i 17 år, säger han.

Lokaltidningen Mitt i berättade i våras om skolans barackbyggnad, som fick bytas ut på grund av vattenskador och mögel under golvet.

De nuvarande problemen rör huvudbyggnaden, det så kallades A-huset som bland annat rymmer klassrum, fritidshem, matsal, arbetsrum och expedition. Störst är bekymren i matsalen och arbetsrummen, enligt de enkäter som gjorts. I våras intervjuades 20 skol­anställda som regelbundet eller ibland vistades i huset. Av dem hade över hälften slemhinne-problem – irriterande hud, kliande ögon, hosta och heshet.

Även i flera tidigare undersökningar har det framkommit att personalen mått dåligt.

– Det är mycket allvarligt att grundlägga ohälsa på detta sätt. De här besvären kan trigga i gång kroniska problem, så att personerna blir överkänsliga mot allting, damm, partiklar, ja allt. Två anställda fick kroniska problem och blev avrådda från att jobba här av sina läkare, säger Svante Johansson.

För närmare tio år sedan renoverades lokalerna och golv byttes ut. Svante Johansson är djupt skeptisk till det arbete som gjorde då och anser att ägaren, kommunens skolfastighetsbolag Sisab, inte har haft tillräcklig kontroll på entreprenörerna.

– Det kan vara så att mattorna lades in på fel sätt, säger han.

Nu ställer han krav på att skolan utreds ordentligt och har skickat in en anmälan till Arbetsmiljö- verket. Även rektorn Lars Nord vill att Sisab ska agera och har skrivit till fastighetsbolaget.

ANNONS

– Jag räknar med att Sisab vidtar åtgärder för att säkerställa en god arbetsmiljö i skolan, säger han.

Men Sisab tycker sig ha gjort tillräckligt. Enligt fastighetsbolaget gjorde man en undersökning 2009, där både Sisab och en oberoende part undersökte lokalerna.

– Då hittades inga fel och anmälan avslogs, säger Lisa Hansson, informatör på Sisab.

Fastighetsbolaget tycker inte att förutsättningarna har ändrats sedan dess.

– Innan vi har något mer konkret att gå på kan vi inte göra så mycket mer, utan vi kommer att avvakta beslut från Arbetsmiljöverket, säger hon.

Svante Johansson anser dock att Sisab måste ta frågan på allvar så länge personalen inte mår bra.

– Men sedan i augusti vill de inte längre prata med oss. Det är väldigt konstigt att man duckar för problemet, säger han.

Hägerstenshamnens skola har barn från förskoleklass till och med årskurs 3. Skolsköterskan Cecilia Löfveberg har inte märkt att barnen skulle må sämre här än i andra skolor.

– Men om det kommer fram att många i personalen har besvär, så vore det ju bra att gå ut med en enkät även till barnens föräldrar, säger hon.