ANNONS

Lärare hade sexuell relation med elev

En manlig lärare och en minderårig flicka hade en sexuell relation – utan att skolan märkte någonting.

Nu har mannen dömts för sexuellt utnyttjande av barn.
ANNONS

En före detta lärare vid en skola på Kungsholmen har dömts till fängelse i ett år och sex månader för att ha utnyttjat en elev sexuellt. Eleven var under 15 år vid tillfället. Stockholms tingsrätt dömde honom även för sexuellt övergrepp mot barn och sexuellt ofredande.

Skolan kände inte till relationen.

– Det är beklämmande. Ibland gör människor konstiga saker trots att man försöker förebygga sådant här. Vi tar exempelvis utdrag ur brottsregister innan någon blir anställd. Vi jobbar med normer, värden och demokrati. Men sedan finns det människor som ändå gör dumheter, säger skolans rektor.

Läraren, som är i 35-årsåldern, greps efter det att flickan lämnade sms-meddelanden till polisen som visar att de två haft en intim relation. I rätten berättade hon om sexuella handlingar som ägt rum.

Enligt domen träffades läraren och flickan vid upprepade tillfällen. Mannen förnekar dock att relationen har varit sexuell innan flickan fyllt 15 år. Rätten menade att de sms-meddelanden som läraren och flickan skickat till varandra tyder på att relationen varit intim.

– Hennes beroendeställning till honom är en försvårande omständighet. Det handlar om en lärare och en elev, och de ska inte ha någon annan relation, säger Lisa Lindberg, kammaråklagare.

Lärarens advokat Bo Klasén menar att bevisningen inte håller.

– Vi hade hoppats på en friande dom eftersom bevis- läget är svagt. Åklagaren har en skyldighet att styrka att de här sakerna har inträffat, säger han.

Läraren, som slutade på skolan för tre år sedan, har två veckor på sig att överklaga.

ANNONS

Relationen mellan läraren och flickan inleddes mot slutet av 2008 och pågick ett drygt år.

Sms-kommunikationen mellan läraren och eleven trappades upp till en relation med sexuella inslag. arkivfoto