Lärare kan prisas för IT i skolan

Guldäpplet är ett lärarstipendium som årligen delas ut till en eller flera lärare i landet som förnyat lärandet med hjälp av IT i undervisningen.

En nominerad är Paula Stenberg, lärare i NO, teknik och matematik på Tumba gymnasium. Hon arbetar på introduktionsprogrammet för elever som inte har behörighet till gymnasiet samt för nyanlända.

– När jag började här för ett år sedan fanns datorer bara att låna, säger hon.

Hon genomdrev att varje elev skulle ha en bärbar dator på skoltid. Erfarenheterna blev goda. Inga datorer försvann, alla lämnades tillbaka i juni när skolan slutade.

– Jag trodde inget annat, men det fanns vissa farhågor på sina håll, säger Paula Stenberg.

Daniel Hult, lärare i årskurs 5 och IT-pedagog på Banslättsskolan i Tullinge, överraskades av beskedet att han blivit nominerad. Han hade inte sökt.

– Jag brinner för att konkretisera och visualisera med hjälp av digitala verktyg. Matte, NO och SO ska vara förståeligt, säger han.

Den tredje som nominerats är Mattias Björklund, lärare i samhällskunskap och historia på Tullinge gymnasium. Han poängterar att samhället i övrigt är digitaliserat.

– Ingen får för längre för sig att slå i en telefonkatalog, men i skolan fanns inte tekniken på samma sätt.

Även elever är duktiga på att använda nätet, menar han, men inte när det gäller allting.

– Men när det gäller att ta reda på information från myndigheter så tror jag vi äldre är bättre. Som vuxna ska eleverna klara sådant, säger Mattias Björklund.

Guldäpplet utdelas av Stiftelsen Yngve Lindbergs Minne. Vinnaren presenteras den 29 oktober vid Stockholmsmässan i Älvsjö.

Fakta

Botkyrkas nominerade

Paula Stenberg, lärare i NO, teknik och matematik, Tumba gymnasium.

Daniel Hult, lärare i årskurs 5 och IT-pedagog på Banslättsskolan.

Mattias Björklund, lärare i samhällskunskap och historia på Tullinge gymnasium.