ANNONS

Lärare klippte upp elevers skåp

Två dagar innan skolavslutningen klippte en lärare upp låsen på flera elevskåp och tömde innehållet i soporna.
Två dagar innan skolavslutningen klippte en lärare upp låsen på flera elevskåp och tömde innehållet i soporna.
En lärare på Skytteholmsskolan klippte upp elevernas skåp och slängde deras saker bland soporna – två dagar innan skolavslutningen.

– Det här är kränkande, säger en mamma till en av de drabbade eleverna.
ANNONS

När Jonas, som egentligen heter något annat, kom till skolan den näst sista dagen innan skolavslutningen, var låset till hans skåp försvunnet och alla hans saker borta. En lärare hade dagen innan klippt upp flera skåp och slängt elevernas tillhörigheter i svarta sopsäckar.

Troligtvis gick soporna i väg på onsdagsmorgonen den 13 juni, dagen innan eleverna slutade årskurs 9.

– Vad ger dem rätten att göra så här innan eleverna ens har slutat för terminen? undrar Jonas mamma.

Jonas gick igenom behållarna för sopor i skolan utan att hitta någonting och när hans mamma hörde av sig till skolan dagen efter skolavslutningen fick hon höra att inga av hans tillhörigheter hade hittats.

– Han hade bland annat sparat skolarbeten. Nu är det borta. Vad hade hänt om han hade haft dator eller ombyteskläder i skåpet?

Enligt uppgift till Lokaltidningen Mitt i var flera lärare mycket upprörda efter lärarens agerande, och flera elever ska ha känt sig kränkta.

Rektor Lars Hallström säger att eleverna blivit underrättade om att skåpen skulle tömmas på tisdagen. Men Jonas hade fått ledigt på tisdagen och behövde inte tömma skåpet förrän på onsdagen.

– Det skedde en kommunikationsmiss mellan lärare. Det är en olycklig omständighet och jag beklagar verkligen, säger han.

Lars Hallström säger att inga värdesaker slängs om skåpen töms av lärare.

ANNONS

– Vi går igenom sakerna noggrant. Bland annat tar vi hand om läroböckerna eftersom de är skolans egendom.

Så skolans egendom är viktig, men inte elevens privata till­hörigheter?

– Det fanns inga privata tillhörigheter, utan bara skolmaterial.

Det kan ju ha funnits privata anteckningar i exempelvis kollegieblock?

– Ja, det har du rätt i, säger Lars Hallström.

Åsikter har framförts att händelsen borde polisanmälas, men det har Lars Hallström inga planer på att göra.

Elevskåpen är utlånade till eleven under terminerna. Enligt Skolverket har skolan rätt att öppna skåp under förutsättning att eleven har informerats om skolans rättighet, och närvarar vid öppnandet.

Ytterligare fem–sex skåp klipptes upp av läraren på tisdagen innan skolavslutningen. Ett till var av misstag. Det tillhörde en elev i årskurs 8 som inte behövde tömma sitt skåp. Från det slängdes dock inga saker, säger rektorn.

Enligt Lars Hallström är det vanligt att skolan klipper upp skåp som inte har tömts några dagar innan skolavslutningen. Men enligt uppgift till Mitt i brukar de skåp som inte har tömts av eleverna inte klippas upp förrän till höstterminen.

Annika Hjelm på Skolverket säger att lärare inte har rätt att disponera elevers saker bara för att de finns i skolan.

– Det ska finnas väldigt speciella skäl för att gå in en elevs skåp. Man måste misstänka att det finns föremål som kan störa skolans säkerhet, stör skolans ordning eller studiero, säger hon.

Hon känner inte till omständigheterna i det aktuella fallet i Skytteholmsskolan.

– Men det verkar inte vidare respekt­fullt. Privata hänglås på skåp får inte brytas upp utan särskilda skäl och lärare får inte bara slänga bort elevers saker, säger hon.

Fakta

Rätt att visitera

Skåpen är skolans egendom som eleverna lånar under terminerna, under förutsättning att de följer de regler för skåpens användning som skolan har fastställt.

Skolledningen har tillstånd att öppna och visitera skåpen.

Om ett skåp öppnas ska det ske i elevens närvaro.

Källa: Skolverket