ANNONS

Lärare på Mellansjö slår larm: Barn är inlåsta i rum

Mellansjö skola
Lärare på Mellansjö skola vill se tydligare riktlinjer och bli lyssnade på.
Mellansjö skola i Täby tar emot de barn som inte klarar skolgången i de vanliga skolorna. Hit kommer barn med stora resursbehov.
Nu har flera lärare fått nog och vittnar om stora brister – elever som blir inlåsta, inte följer med i undervisningen eller bara spelar datorspel.
ANNONS

Jag står inte för den här verksamheten, jag skäms. Jag har arbetat länge som lärare och har lång erfarenhet, och så här behandlar man inte barn.”

Personen i telefonen är noga med att påpeka att hen vill vara anonym. Situationen kräver det.

Men att vara tyst är inte ett alternativ. Nu måste något hända. Hur ska det annars gå för barnen på Mellansjö skola?

Stängs in med en dator

Det första samtalet följs av flera. Bilden av en skola med problem växer fram, oavsett om det är lärare som jobbar på skolan nu eller som har gjort det för något år sedan som berättar.

Det kommer vittnesmål om utåtagerande barn som ensamma stängs in på rum och får ägna dagar, ibland månader av sin skoltid, åt att spela datorspel i stället för att ingå i en pedagogisk verksamhet. 

Det finns barn som har det så svårt att de förstör, men de förstör ju inte lika mycket för andra när man låser in dem. För man tvingas göra det i vissa situationer, för att ta hand om de andra.

Deltar inte i undervisningen

Lärarna beskriver skolan som en förvaringsplats och att barnen inte får den kunskap eller förberedelse för ett liv utanför skolans värld som de borde få. Det finns även uppgifter om att barn sover nästan hela skoldagen.

– När jag har arbetat i kommunala resursskolor sa man att i och med att man kommer in i en resursskola så börjar också utslussningen mot samhället. Men så tycker jag inte att det är här.

– Det finns barn som inte sitter inlåsta, men de sitter ensamma med dator eller mobiltelefon och är oftast inte kontaktbara. Det blir förvaring för man kan inte möta barnen på den nivå de är. Det gör ont. De är i skolan, men de uträttar inte så mycket skolarbete.

ANNONS
Fakta

Nytida Mellansjö skola

De kan söka till Nytidas grundskolor:

”Målgruppen är elever med neuropsykiatriska svårigheter där den vanliga skolan inte fungerat.”

Så beskriver företaget Mellansjö skola:

”Mellansjö skola ligger i ett naturskönt område intill Vallentunasjön, en miljö som inbjuder till många aktiviteter i skog och mark. Skolan kännetecknas av engagemang, värme och flexibilitet. Målsättningen är att våra elever varje dag ska känna att de lyckas i sitt skolarbete och på det sättet få en ökad självkänsla och bättre självförtroende.”

Källa: Nytida.se

En lärare berättar att kontakten med föräldrar är väldigt jobbig.

– Vi mörkar. Det är jättejobbigt. Vi säger inte som det är. 

På huvudmannen Nytidas hemsida står det att skolan ligger naturskönt med stora tillgångar i den närliggande naturen. Men i samtalen med lärarna framträder en bild av att det snarare är så att barnen helst ska vistas inne.

På Mellansjö får barnen inte lämna skolmiljön, för det kostar ju mer. Trots att det är rekommenderat från Skolverket. 

Många lärare slutar

På skolan råder stor personalomsättning. En lärare berättar att hen räknade till att det under tre års tid slutade minst 50 lärare.

I en anmälan till Skolinspektionen  uppges att det under fyra år slutade omkring 70 lärare.

Detta i en verksamhet där förutsägbarhet, trygghet och kontinuitet är av största vikt för eleverna.

Saknas resurser

Nytida Mellansjö är en resursskola i Kyrkbyn i Täby, med elever från flera olika kommuner. Skolan drivs av Nytida, som ingår i börsnoterade omsorgsbolaget Ambea.

De elever som inte klarar den vanliga skolgången kan ansöka om att få gå på en friskola som Mellansjö, där det ska finnas de extra resurser som behövs för att den specifika eleven ska klara sin skolgång, och sedermera kunna gå gymnasiet om så önskas.

Men de extra resurser som behövs, finns inte på Mellansjö. Det menar flera av lärarna som Mitt i talat med.

Eleverna får inte det de är berättigade till. Man söker ju tilläggsbelopp från kommuner eftersom det är elever som behöver extra stöd och resurser. Extra av allt. Även ren utrustning i form av speciella datorer och bildstöd till exempel. Men allt på Mellansjö är minimum.

Läs rektorns svar på kritiken här.

 

Nyhetstips tips oss tipsa redaktionen på Mitt i

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.