Lärare protesterar mot gratisarbete

Vägra jobba gratis. Den uppmaningen får lärare i Vallentuna, Sigtuna och Norrtälje när Lärar-förbundet drar i gång en ny kampanj.

Lärare jobbar 48 timmar i veckan och fyra av tio uppger att de jobbar mer än två timmar per helg för att hinna med. Det skriver Skolverket i rapporten Lärarens yrkesvardag.

Nu går Lärarförbundet i Vallentuna, Sigtuna och Norrtälje ihop för att sätta stopp för den obetalda övertiden. I två veckor, med start den 14 oktober, uppmanades lärare i Vallentuna att bara jobba den tid som de har betalt för. Under förra veckan delade de ut rosa t-shirts med texten ”Jag bejakar min arbetstid – gör du?”.

– Vi har länge försökt få skolorna att se hur pressade lärarna är men vi blir inte lyssnade på. Nu hoppas vi på att få i gång en diskussion, säger Anders Österberg, ordförande i Lärarförbundet i Vallentuna.

De senaste åren har allt fler extrauppgifter smugit sig in i planeringen, menar han. Lärare förväntas bland annat jobba in nationella prov på ordinarie arbetstid.

Mitt I Vallentuna Steget har tidigare skrivit om den höga arbetsbelastningen på Bällstabergsskolan. Under förra läsåret slutade 14 av 60 lärarna i protest.

– Det här är vår verklighet. Skolan förväntar sig att vi ska klara av all planering och alla åtgärdsprogram på några få timmar i veckan. Det håller inte, säger Österberg.

Under de två veckorna ska lärarna dokumentera sina arbetstimmar och i slutet av perioden görs en sammanställning som presenteras för rektorerna.

En lärare på Karlbergsskolan i Vallentuna säger att allt fler extrauppgifter gör det svårt att hinna med undervisningen.

– De flesta jobbar 8 till 10 timmar obetald övertid varje vecka. Vi har inte tid att ta raster och måste ofta slänga i oss lunchen. Man får aldrig ro, säger hon.

Fakta

8 av 10 jobbar på helgen

I lärarnas kollektiv­avtal står att en lärare ska jobba totalt 1 760 timmar under ett läsår.

1 360 av de timmarna ska vara i skolan, resten kan utföras i hemmet.

Enligt Skolverkets jobbar en lärare cirka 48 timmar i veckan.

Åtta av tio grundskol­lärare uppger dessutom­ att de arbetar under helgen, hälften mer än ­ 2 timmar per helg

Källa: Skolverket