Lärare åtalas för flera sexövergrepp på elever

Läraren åtalas för övergrepp mot barn i Stockholm.
Läraren jobbade på en grundskola på Södermalm.
En man i 40-årsåldern, som har arbetat som lärare på en grundskola på Södermalm, åtalas för flera fall av sexuella övergrepp på elever. Den yngsta var i tioårsåldern när övergreppen ska ha skett.
I dag börjar huvudförhandlingarna i Stockholms tingsrätt.

Läraren anmäldes redan 2017 av föräldrarna till en elev i tioårsåldern, men den förundersökningen lades ner. Det var först ett år senare, när läraren anmäldes på nytt av två tidigare elever som i dag är i 20-årsåldern som utredningen togs upp igen, enligt SVT.

Ska ha utsatts för övergrepp hemma hos läraren

En av pojkarna var i tioårsåldern när övergreppen skedde. Han utsattes för ett 20-tal övergrepp. Enligt åtalet har läraren stuckit in sin hand innanför pojkens byxor och kalsonger och tagit på hans kön i en läshörna på skolan. Han ska också ha tagit med pojken hem till sin lägenhet under en skoldag och där utsatt honom för övergrepp.

Pojkens föräldrar säger till SVT att sonen behövde extra hjälp med läsningen och att läraren från början var väldigt omtyckt. De märkte att något var fel när sonen inte längre ville gå till skolan.

– Det blev allt svårare att få honom till skolan. Vi tryckte på och frågade flera gånger vad det var som hade hänt och till slut berättade han för oss om en del av det som hade hänt. Då rasade vårt liv samman, säger föräldrarna till SVT.

Hade kontakt med elever efter att de slutat på skolan

Enligt åtalet ska läraren också ha fått de två männen i 20-årsåldern att onanera framför honom via webbkamera, när de var i 15-årsåldern.

– Han har haft kontakt med sina elever efter att de gått ut skolan, säger åklagaren Nicklas Englund.

Samtliga brott bedöms som grova, eftersom mannen utnyttjat sin ställning som lärare och missbrukat särskilt förtroende.

I dag inleds rättegången vid Stockholms tingsrätt. Förhandlingarna beräknas ta fyra dagar och fortsätter efter midsommar. Enligt åklagaren kommer rättegången mest troligt att ske innanför stängda dörrar.

– Allt talar för det eftersom en av målsägarna är minderårig.