Lärare slog flicka i huvudet med krok

Rättegången om misshandeln på Franska skolan inleds i dag, tisdag.foto: Evelina Carborn
Rättegången om misshandeln på Franska skolan inleds i dag, tisdag.foto: Evelina Carborn
Fredagen 14 december vikarierade den 36-årige mannen på Franska skolan på Döbelnsgatan.

Under en lektion i en högstadieklass blev han osams med en elev.

På måndagen kom han tillbaka till skolan, beväpnad med en metallkrok, och slog henne flera gånger i huvudet.

Elin satt och snurrade på sina hörlurar på lektionen.

Lärarvikarien gick då fram till henne och bad henne sluta – annars skulle han klippa sönder dem. Det resulterade i en ordväxling mellan Elin och vikarien.

Enligt förundersökningen kunde vikarien inte släppa händelsen, som gnagde i honom hela helgen.

På måndagen kom han till­baka till skolan och klev in på biträdande rektorns rum, dit även Elin kallades upp.

– Han var väldigt upprörd och tyckte att jag betett mig dåligt på lektionen. Jag förstod inte varför, men bad om ursäkt om han uppfattat det så, säger Elin, som egentligen heter något annat, till Lokaltidningen Mitt i.

Plötsligt vände sig vikarien om i stolen ”som för att samla luft” berättar Elin. Fram drog han en lång metallkrok.

Enligt åtalet började han slå Elin och träffade henne tre gånger i huvudet. Inte förrän biträdande rektorn skrek ”nej!” slutade han och ska i stället ha höjt armen och måttat ett slag mot biträdande rektorn. När hon ramlade omkull rusade mannen ut från rummet, enligt åtalet.

Senare på kvällen greps mannen i sitt föräldrahem. Han har erkänt misshandeln i förhör, men menar att han inte haft uppsåt att slå eller hota. Enligt förhören har han dock burit med sig kroken i tre år och tankarna på att slå någon har han haft under två års tid.

”En känslighet har byggts upp, jag tar åt mig åt nästan vad som helst, men jag är bara är farlig vid sällsynt provocerade situationer”, har han sagt i förhör.

Elin fick tre bulor i huvudet och hade ont efter händelsen.

– Jag mådde okej, men det var konstigt att se en människa tända till så plötsligt utan anledning. Och det är obehagligt att han gått och funderat över mig en hel helg och tagit med ett redskap för att slå mig, säger Elin.

Rättegången inleds i dag tisdag. Vikarien är misstänkt för grov misshandel och försökt till grov misshandel samt olaga hot.

– Bevisläget är gott, säger åklagaren Ewa Tvengström

Rektorn på Franska skolan, Eva Näslund, uttalade sig i Lokaltidningen Mitt i den 25 december och sa då att de drabbade tyckte att det var oerhört otäckt och att skolan skulle se över sina rutiner gällande vikarieanskaffning. I dag vill hon inte säga mer än så.

Varken 36-åringens offentliga försvarare eller biträdande rektorn vill kommentera händelsen.

Fakta