ANNONS

Huddingepolisen: Fler måste vittna i gängkriget

Ulf Sundström polis i Huddinge
Var är vi på väg om vi låter barn styra oss? frågar sig polisen Ulf Sundström.
Stenkastning, dödshotade elever samt kommunanställda som är för rädda för att vittna mot kriminella.
Polisens utredning om skjutningarna och knarkkriget i Flemingsberg och vid Sjödalsgymnasiet går trögt.
Nu vädjar polisen till lärare, invånare och socialarbetare att våga vittna.
– Alla måste stå upp mot våldet, säger polisen Ulf Sundström.
ANNONS

Höstens knarkkrig, som polisen tror resulterat i de tre skjutningarna och granatexplosionen i Visättra, utgörs av tre gäng.

Det är Flemingsbergsnätverket mot kriminella grupper från Alby och Vårby. Unga killar i 15-20-årsåldern, ibland ännu yngre, som gör upp om vilka som ska få sälja knark i Flemingsberg.

– Flemingsbergsnätverket kan vara upp till 30 ungdomar. Men det här är löst sammansatta grupper. De vill ha snabba pengar. Misshandel, rån och butiksstölder blir därför följdbrotten, säger Ulf Sundström som leder polisutredningen om skjutningarna.

Ljuger för polisen

Polisen försöker ta reda på vilka som ligger bakom skjutningarna och explosionen.

De undersöker telefontrafik och analyserar spår. Och de försöker höra vittnen och ungdomarna som sköts.

 En kille sa att han inte vill att polisen ska utreda brotten

– Men vi har målsäganden som ljuger och hittar på namn. En kille sa att han inte vill att polisen ska utreda brotten, att de löser det här själva. Det ingår in den kriminella kulturen att inte prata med oss, säger Ulf Sundström.

ANNONS

Han vädjar till alla som sett eller vet något att våga vittna.

Rädda för att vittna

Ulf Sundström berättar att det finns kommunanställda, till exempel lärare och socialarbetare, som varit för rädda för att berätta vad de vet om gängmedlemmarna.

Var är vi på väg om vi låter barn styra oss?

Ulf Sundstöm

– Vi har skolpersonal som har polisanmält att lärare och klasskamrater blivit dödshotade av en av de inblandade ungdomarna. Och vi har socialarbetare som jobbar med ungdomarna. Men de är för rädda för att medverka i polisutredningen. Det blir ett konstigt budskap till ungdomarna, de får inga tydliga regler. Var är vi på väg om vi låter barn styra oss? frågar sig Ulf Sundström.

Ulf Sundström polis i Huddinge

Ulf Sundström vädjar till alla som sett något att hjälpa polisen i utredningen.

Vädjar till invånarna

Han vädjar till invånare som sett något vid skottlossningarna och granatexplosionen att kontakta polisen.

– Vi har boende som ringer in och anmäler brotten, men inte vill vittna. Med vårt rättsamhälle fungerar inte om inte vittnen ställer upp. Men om inte ens kommunanställda vågar medverka i polisutredningen, hur ska då boende göra det? Vi måste stå upp mot våldet, vädjar Ulf Sundström.

Skjutningen vid Sjödalsgymnasiet var mitt på dagen. De kriminella tar lätt till vapen?

– Ja, det visar total hänsynslöshet. Vad hade hänt om en mamma med barnvagn gått förbi just då? Det finns mycket vapen i omlopp. Alla måste hjälpa till för att vi ska lösa de här brotten.

Fakta

Vittnen som sett en silvrig bil sökes:

11/9: En 16-årig kille från Alby skottskadas vid Ebba bååts väg i Flemingsberg och åker sedan till Alby. Polisen söker en taxiförare som befann sig i anslutning till Ebba Bååts väg.

14/9: En 15-årig kille skottskadas vid 14-tiden vid Sjödalsgymnasiet i Huddinge centrum. Skytten tros ha skjutit från en bil som sedan hittas i Flemingsberg. Två ungdomar misstänks för inblandning i dådet.

15/9: Natten mellan fredag och lördag detonerar en granat vid fritdsgården i Visättra. Ytterligare en odetonerad granat påträffas.

1/10: En 17-årig kille skottskadas vid 21:30-tiden vid fritidsgården i Flemingsbergs centrum. Här söker polisen vittnen till en vit/silvrig bil som skytten kan ha blivit upplockad i efteråt.

Utöver detta har polisen blivit utsatta för stenkastning vid ett tillfälle. Polisen jobbar också ihop med kommunen för att komma åt narkotikahandeln och har gjort flera narkotika- och vapenbeslag i Flemingsberg under hösten.

Källa: Polisen
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.