ANNONS

Lärare stoppade fingrarna i munnen på elev

Nacka Tingsrätt. Nya lokaler
Läraren dömdes i förra veckan av Nacka tingsrätt.
En lärare på en skola i Nacka ville kolla om en av hans elever hade spottat ut tuggummit.
Detta gjorde han genom att leta runt med fingrarna i hennes mun.
Nu har han mannen dömts för ofredande.
ANNONS

Det var i samband med en lektion på en Nackaskola förra hösten som en lärare handgripligen kontrollerade om hans elev, en flicka i nedre tonåren, hade spottat ut sitt tuggummi.

Det framgår av en dom från Nacka tingsrätt.

Skedde inför andra elever

Flera elever blev enligt domen vittnen till hur läraren böjde flickans huvud bakåt, stoppade in flera fingrar i hennes mun och sökte runt efter tuggummit. Agerandet ska ha väckt stor förvåning hos eleverna som undrade vad läraren höll på med.

Flickan själv har uppgett att hon blev rädd och chockad och trodde att hon skulle kräkas. En tid efteråt var hon, enligt domen, rädd att stöta ihop med den aktuelle läraren.

Nekar till anklagelser

Läraren, som dessutom var flickans mentor, har uppgett att han vid tillfället var ”lite irriterad”. Han har medgett att han tittade i flickans mun och att han rörde vid hennes läppar med fingrarna.

Däremot nekar han till att ha stoppat in fingrarna i hennes mun.

Rätten: ”En kränkning”

Tingsrätten dömde i förra veckan mannen, mot hans nekande, för ofredande. Domslutet grundar sig enligt rätten på att flickan gett en trovärdig berättelse som dessutom fått stöd av flera vittnen.

I domen skriver tingsrätten att det ”i viss mån kan vara befogat för en lärare att tillrättavisa en elev, dock får detta inte kränka en persons frid på ett kännbart sätt.”

Böter och skadestånd

Läraren dömdes till dagsböter och ska också betala skadestånd till eleven. Mannens advokat säger att de ännu inte har beslutat om de ska överklaga domen.

ANNONS

Mitt i Nacka har även sökt rektorn på den skola där händelsen inträffade.