ANNONS

Lärare i upprop mot personalomsättning

André Rödningsby och Jaana Savolainen på Hagnässkolan.
André Rödningsby och Jaana Savolainen på Hagnässkolan.
Personalomsättningen är stor på Upplands-Bros skolor. Nu höjer skolpersonal på Hagnässkolan rösten för att få kommunpolitikerna att agera.
ANNONS

– Kommunen saknar långsiktigt tänk, det blir dyrare att anställa nya än att se om den personal man har, säger Jaana Savolainen som är specialpedagog på Hagnässkolan.

17 lärare, specialpedagoger och fritidspedagoger på skolan skrev under ett upprop som skickades till kommunpolitiker i början december. Sedan dess har fler anslutit sig och idag är det 25 anställda på skolan som står bakom uppropet.

Många slutar

De skriver att en stor andel lärare och andra skolanställda slutat på skolan under förra läsåret vilket fått konsekvenser för undervisningen.

– Man tappar i kontinuitet i undervisningen och i arbetslaget. Elevrelationer är viktiga för inlärningen och de tar tid att bygga upp, säger André Rödningsby som är SO-lärare och fackligt ombud för Lärarförbundet på skolan.

Kraftiga löneökningar

En stor anledning till att många slutar är lönen menar lärarna. Genom att byta kommun kan en lärare få upp sin lön rejält. Det beror på att kommunerna konkurrerar om personalen i lärarbristens Sverige.

– Jag vet flera som fått upp sina löner med flera tusen kronor genom att byta kommun, säger André Rödningsby.

André Rödningsby säger att det är ett tiotal lärare som slutat på grund av lönen. Skolans rektor Malin Lundberg Jansson kan inte bekräfta att alla slutat just av den anledningen, men håller med om att det varit ett tufft år med stor personalomsättning.

Svårt att rekrytera

Förutom att hitta ersättare till de som slutat har hon fått anställa fler lärare än tidigare då barngrupperna växer.

– För några år sedan kunde vi ha femton sökande på en tjänst, nu är det en eller två. Det har blivit mycket svårare att få tag i behörig personal, säger hon.

ANNONS

I uppropet efterlyser lärarna högre löner för att fler ska välja att stanna i Upplands-Bro.

Viktigt att satsa på arbetsmiljö

Rolf Nersing (S) som är utbildningsnämndens ordförande berättar att satsningar har gjorts på lärarlöner i Upplands-Bro de senaste åren och att de genomsnittliga lönerna idag ligger på en relativt bra placering jämfört med andra kommuner.

– Det är en utmaning att höja andelen behöriga lärare. Det är flera delar i den helheten som vi behöver titta på. Lönen är en viktig bit, men lönen är inte helheten, säger Rolf Nersing (S).

Han betonar att satsningar behövs på arbetsmiljön för att lärare ska välja Upplands-Bro.

– Det handlar om att lärarna ska hinna med sitt arbete och nästa år vill vi se över och utveckla stödet till lärarna. Vi ska genomföra en total genomlysning av alla arbetsuppgifter lärarna har och se om det finns möjligheter att till exempel anställa lärarassistenter.

Fakta

Höga lärarlöner i Stockholm

  • Lärarlönerna är högre i Stockholms län än i övriga landet.
  • Av 30 kommuner som toppar Lärarförbundets rankning ligger 26 i Stockholms län.
  • Upplands-Bro ligger på 8:e plats av landets 290 kommuner när det gäller lön.
  • Högst snittlön har de kommunala grundskolelärarna i Stockholm, Nacka och Huddinge.
  • Medellönen för grundskolelärare i Upplands-Bro är 36 400 kronor.
  • En nyanställd lärare i Upplands-Bro kan få en lön på 39 500-43 000 kronor.
  • Medellönen för en grundskollärare i Stockholm stad är 37 266 kronor.
Källa: Lärarförbundet
ANNONS