ANNONS

Läraren Areks dröm slog in – gjorde långfilm med sina elever

Sveket, film
Fr h: Boris Palmgren, Mattias Thorstenson, Arek Delbowski, Oriana Lama och Elin Boija.
Det började som ett gymnasieprojekt i Täby. Nu är långfilmen ”Sveket”, med vanliga ungdomar i huvudrollerna, färdig.
– Det är en mörk film med otroligt starka scener, säger läraren och regissören Arek Delbowski.
– Alla högstadieelever borde se den.
ANNONS

Kärlek, svek, familjeproblem, brott och en tvättäkta psykopat.

Det är några av huvudingredienserna i Åkersbergabon Arek Delbowskis långfilmsdebut ”Sveket”. Nu är filmen, som i huvudsak spelades in förra året med ”vanliga ungdomar”, klar.

Medelklassungdomar

– Den handlar om medelklassungdomar. De visas inte på film tycker jag. Det är mest förortskids, unga på vischan och överklass som syns, säger Arek.

– Den visar hur vardagliga felbeslut kan leda till ödesdigra konsekvenser.

Film sveket Åva Täby

Åkersbergabon Arek Delbowski hade gett upp sina filmdrömmar. Nu långfilmsdebuterar han. Han har även skrivit huvuddelen av filmens manus.

Det hela började som ett kortfilmsprojekt på Åva gymnasium i Täby, i kursen i film-och tv-kunskap som Arek är lärare för. När Arek var yngre gick han filmutbildningar i Sverige och Polen och drömde om att göra film.

– Jag hade gett upp filmdrömmarna, men sedan träffade jag ungdomarna. De har en sådan bottenlös optimism. Då beslöt jag mig för att gå solo och startade ett filmbolag. Lika mycket som jag har inspirerat dem har de inspirerat mig.

ANNONS

Ungdomar framför och bakom kameran

Filmen har spelats in i Vallentuna och Täby med en budget på bara knappt 100 000. Även i biroller och i arbetet bakom kameran har Arek tagit hjälp av talangfulla ungdomar, i allt från smink till foto och musik. Det branta Skansberget med utsikt över Täby och Rönningesjön har en central plats i filmen.

– Det är tre parallellhistorier med tre olika problem. Föräldrarna är inte aktivt onda, men de lyser med sin frånvaro, berättar Arek.

Alla kan känna igen sig i karaktärerna

Boris ”Robin” Palmgren

För att få fram en naturlig ton har skådepelarna själva improviserat dialogen utifrån manus och en av  huvudrollsinnhavarna, ”Adam”, berättar att han gick ner kraftigt i vikt för att se yngre ut i vissa scener.

– Alla kan känna igen sig i karaktärerna, i alla fall lite, säger Boris Palmgren som spelar Robin, en kille som råkar i dåligt sällskap.
– Det är universella ungdomsproblem.

Smygpremiär i helgen

På fredag och lördag (7/8 och 8/8) har filmen smygpremiär på biografen Facklan I Åkersberga för de som arbetat med filmen och deras närmaste. Sedan kommer filmen att visas på filmfestivaler och Arek hoppas nå ut på över 100 biografer runt om i landet, om allt går som det är tänkt.

– Egentligen är det rent galet att en gymnasiekurs resulterar i en långfilm. Och jag kunde inte vara mer nöjd med resultatet, säger han.

– Jag skulle vilja att alla högstadieelever får se den, i preventivt syfte.

De spelar huvudrollerna i ”Sveket”.

Boris Palmgren, 19 år, Täby:
– Jag spelar Robin, en väldigt lugn person, utåt. Han är en typisk tonåring, men han saknar en fadersfigur och hans mamma flyttar till Norge för att jobba. Det som händer är att verkligheten kommer i fatt honom när han bor ensam.
Mattias Thorstenson 19 år, Vallentuna:
– Adam är Robins bäste vän. Hans starkaste drag är att hans flyktighet. Ser han ett problem drar han. Men Adam sätter ofta krokben för sig själv. Han råkar väldigt illa ut.
– Det har varit både lätt och svårt att spela för jag har inte skådespelat tidigare.
Elin Boija, 18 år, Vallentuna:
– Mickan är en tjej som har attityd och står i centrum, men hon har också en sårbar sida.
– Det har varit en riktig utmaning att spela henne. Jag har tagit inspiration både inifrån och utifrån.
Oriana Lama, 20 år, Sollentuna:
– Nora är väldigt säker i sig själv och en motsats till ”Mickan”. Hon har inget behov av att gå ut och festa, är bekväm med sig själv och vågar säga vad hon vill göra. Hennes problem är att hennes pappa träffar en ny tjej. Då flyttar hon hem till en kompis.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.