Lärarens succépodd får ny säsong

Cecilia Düringer, bor på Södermalm och jobbar på Kungstensgymnasiet.
Cecilia Düringer, bor på Södermalm och jobbar på Kungstensgymnasiet.
Förra året gjorde Cecilia Düringer succé med podden P3 Historia.
Nu är gymnasieläraren aktuell med en ny säsong.
– Det blir kungar och drottningar, härförare och frihetskämpar, lovar Cecilia Düringer.

Vanligtvis har historieläraren Cecilia Düringer kanske ett trettiotal åhörare när hon undervisar på Kungstensgymnasiet i Vasastan. När hon gör podden P3 Historia är lyssnarna betydligt fler. När podden lanserades förra året blev den snabbt en publiksuccé.

– Det finns inga andra berättande historiepoddar och människor behöver historia. Jag märker det på mina elever att det som de går igång på allra mest är inte avancerade digitala upplägg utan när man berättar och läser för dem, säger Cecilia Düringer.

Mycket handlar om att levandegöra historien.

– Det är ett modernt sätt att berätta. Vi försöker ge våra historiska personer lite kött och blod.

Når bred målgrupp

Cecilia Düringer fick förra året Stora radiopriset som Årets rookie. En del av framgången ligger i att podden nått lyssnare även utanför P3:s kärnlyssnare.

– Många lyssnare hör av sig och det är faktiskt ganska många äldre historieintresserade personer. Men vi har också fått mejl från föräldrar som säger att barnen lyssnar i bilen.

Andra säsongen innehåller 26 avsnitt och kommer att publiceras varannan vecka under hela året. Det första den 14 januari.

Vilka historiska personer som kommer att lyftas fram den här gången vill Cecilia Düringer inte riktigt avslöja.

– Vi kommer att berätta om tidsspannet 300-talet f.Kr till 1940-talet och vi försöker hitta människor från stora delar av jorden. Det jag kan säga om det första avsnittet är att det är en riktig pärla, och det är inte 300-talet f.Kr utan lite närmare vår tid, säger Cecilia Düringer.