ANNONS

Lärarförbundet: Lidingö allt sämre lärarkommun

Lidingö kommun har sjunkit 55 platser i den årliga rankningen av Sverige bästa skolkommun, som varje år görs av Lärarförbundet. Förra året placerades Lidingö på plats 88 av landets 290 kommuner. I år kom kommunen på plats 139.
ANNONS

Varje år utser Lärarförbundet Sveriges bästa skolkommuner. Utifrån 14 kriteriet rankar förbundet hur bra Sveriges kommuner är på att ge sina elever, lärare och skolledare goda förutsättningar.

Utifrån den totala rankningen, baserad på alla 14 kriterier hamnade Lidingö alltså i år på plats 139 av 290, 55 placeringar sämre än föregående år.

Lidingö har bland annat sjunkit när det kommer till hur ofta lärarna är sjukskrivna. Förra året placerades kommunen på plats 45 av 290, i år har kommunen hamnat på plats 152 av 290.

Större negativa skillnader i rankning ses också vad gäller lärarlönerna och hur bra kommunen lever upp till läraravtal.

Per-Åke Henriksson, som är utbildningschef i Lidingö stad är inte förvånad.

– Vi vet att vi har höga sjuktal inom förskolan. Tillsammans med kommunens HR-avdelning ser vi just nu närmare över hur vi ska förbättra situationen, säger han.

Han påpekar också att lärarlönerna är högre i Stockholms län än i många andra delar av landet. Men Lidingö tillhör de kommuner i Stockholm som har lägst lärarlöner.

– Vi jobbar verkligen med det här och försöker göra någonting åt det, säger Per-Åke Henriksson.

Däremot har Lidingö rankats högre när det kommer till hur mycket resurser skolorna har och hur många som fått betyget godkänt i kärnämnena årskurs 9.

ANNONS

– Lidingöeleverna har länge haft några av Sveriges högsta betyg, det är vi väldigt stolta över, säger Per-Åke Henriksson.

Vinnare av Bästa skolkommun 2015 är Vellinge kommun i Skåne, som även vann priset förra året. Nacka rankas högst i Stockholms län, med en placering på plats 53.

Fakta

SCRIPT ATT LÄGGA IN SÅ besökare kan se hela rankningen och jämföra två kommuner:

<script src=”” id=”lf-infographic-widget” data-maxwidth=”574″></script>

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.