Lärarkris i Hökarängen

Molnen hopar sig över Hökarängsskolan.
Molnen hopar sig över Hökarängsskolan.
Föräldrar slår larm om vanskötsel och bristande information på Hökarängsskolan – efter att en klass i trean blivit utan lärare.
På tisdagen ska fritidspersonal ha hållit i undervisning.
– Rektorn måste bort, kräver mamman Åsa Lindblom.

”Idag hade vi en lärare. Hon hette något som började på G. Jag vet inte om hon kommer imorgon men jag hoppas det för då kanske hon stannar”.

Orden kommer från en elev i trean på Hökarängsskolan. Klassens gamla lärare jobbade sin sista dag i fredags och har gått vidare till jobb i en annan kommun. Vem som ska ta över har föräldrarna inte fått någon information om.

Anklagar skolledning för vanskötsel

Mamman Åsa Lindblom menar att situationen är ohållbar.

–Mitt barn står utan lärare. Igår hade hennes klass undervisning med fritidspersonal. De är superbra personer men de är inte lärare! Hur ska eleverna klara sig i de nationella proven om de inte får pedagogisk undervisning, säger hon.

Besparingar hotar 15 grundskolor

I ett mejl till media och skolpolitiker anklagar hon skolans ledning för vanskötsel. Kritiken gäller dels misslyckandet att rekrytera lärare, dels bristen på information.

– Hur kan man som rektor bli fullständigt överraskad över att vi som föräldrar vill veta vem som ska undervisa våra barn på måndag?

”Informationen är ett rent hån”

Helle Ambrén har en son i samma klass och stämmer in i kritiken.

– Rektorn lovade på ett föräldramöte i början av terminen att vi skulle hållas uppdaterade om lärarsituationen. Men som det är nu är informationen ett rent hån, säger hon.

”Risken är att han ligger efter för att han har gått på Hökarängsskolan”

Helle Ambrén, förälder

Hon berättar att hennes son med all sannolikhet kommer att byta skola nästa läsår

– Men risken är att han då ligger efter kunskapsmässigt, bara för att han har gått på Hökarängsskolan, säger hon och fortsätter:

– .Jag förstår att det råder lärarbrist i Stockholm. Men kan skolledningen inte hitta någon får de väl gå in och undervisa själva, de är ju lärare i grunden.

Mitt i Söderort söker både rektorn Heidi Hård af Segerstad, och grundskolechefen i Farsta, Peter Bragner för kommentarer till kritiken. Artikeln uppdateras när vi har fått svar.