ANNONS

Högre lärarlöner lovar de grönblåa inför 2018

Sundbybergs grönblåstyre vill höja skolpengen och rusta upp stadens lekparker.
Sundbybergs grönblåstyre vill höja skolpengen och rusta upp stadens lekparker.
Peter Schilling (S) oppositionsråd i Sundbybergs stad.
Peter Schilling (S) oppositionsråd i Sundbybergs stad.
Mikael T. Eriksson (M) kommunstyrelsens ordförande i Sundbybergs stad.
Mikael T. Eriksson (M) kommunstyrelsens ordförande i Sundbybergs stad.
Mer pengar till mindre barngrupper och höjda löner för lärare är vad som utmärker de grönblåas investeringsbudget inför nästa år. Men oppositionen tycker satsningen är mest lek med siffror.
ANNONS

I måndags presenterade det grönblåstyret i Sundbybergs stad sin budget för 2018. De mest centrala delarna är att höja lärarnas löner och minska antalet barn per förskoleklass. Totalt skjuts fem miljoner kronor till skol- och förskolenämden.

I budgeten finns en del byggprojekt inplanerade inom barn och äldreomsorgen. Bland annat ska ett äldre- och mellanboende börja byggas i Ör, och beslut ska fattas om ett helt nytt äldreboende i Stora Ursvik, samt att bygga ut Örskolan.

– För det första handlar budgeten om att skol- och äldrenämnden får uppjusterade ramar. Inom skolan är Sundbyberg starkt konkurrensutsatta av grannkommunerna. Vi behöver rekrytera fler nya lärare och då måste vi kunna erbjuda bra löner. Men vi har en bit kvar att gå. Det noterade vi i maktskiftet, att vi har en låg skolpeng, säger Mikael T. Eriksson, kommunstyrelsens ordförande, Sundbybergs stad.

Mest lek med siffror

Det största oppositionspartiet i staden är inte imponerad av de grönblåas budget och kommunstyrelsens vice ordförande Peter Schilling (S) tycker att deras satsningar på skolan är något missvisande.

– Jättebra att de vill satsa på skolan. Men fem miljoner kronor av den totala budgeten blir under 2 procent. Samtidigt ska man komma ihåg att de vill lägga ett generellt besparingskrav på alla nämnder med 2 procent. Så vad de ger med ena handen, tar de bort med den andra, säger han.

Peter Schilling anser att de stora skillnaderna mellan Socialdemokraternas och de grönblåas budgetar inte visar sig i siffror och nollor. Båda förslagen vill investera ungefär lika mycket i de olika verksamheterna. Skillnaderna är främst ideologiska.

– De vill lägga allt ansvar på privata aktörer. Vi tycker i stället att Sundbybergs stad ska sköta om driften av skolan, äldreomsorgen och centrumutvecklingen. Med vår budget utvecklar vi Sundbyberg tillsammans med invånarna, säger han.

Skärpt kontroll av bidragstagare

Den grönblå majoriteten vill också skärpa kontrollen av stadens utbetalningar av ekonomiskt bistånd.

– Socialbidragskostnaderna har inte varit på så låga nivåer sedan 2008. Vi har blivit bättre på att möta invånarna och kontrollen handlar om att vi ska bemöta människor med rätt åtgärder. Socialbidrag är inte tänkt att vara en långsiktig försörjning men det är viktigt att bidrag finns som en garant för bottnar i människors liv, säger Mikael T. Eriksson.

ANNONS

Dessutom vill de grönblå göra en trygghetssatsning för rullstolsburna, gång- och cykeltrafikanter. 14 miljoner kronor sätts av till fler och bättre cykel- och gångvägar i staden, och sex miljoner kronor läggs på att fräscha upp stadens lekparker. Ett annat löfte som finns med är att avgiften för att söka bygglov för solpaneler ska tas bort.

Den slutliga budgetdebatten avgörs i kommunfullmäktige onsdagen den 28:e juni.

Fakta

Sundbybergs stads grönblå budget 2018

  • Trygghet i hela Sundbyberg genom trygghetsdialog, grannstödsbil, bättre belysning samt välskötta parker och grönområden.
  • Ordning och reda i ekonomin – överskott för att bygga för framtiden.
  • 5 miljoner på höjda lärarlöner och mindre barngrupper i förskolan.
  • 6 miljoner kronor på nya och upprustade lekplatser.
  • 4 miljoner på ökad trygghet får gående.
  • Större kontroll av stadens ekonomiska bistånd. Alla bidrag från staden ska följas upp med hembesök.
  • Avgiftsbefriade bygglov för solceller.
  • Nytt äldreboende i Ör.
  • Fortsatt satsning på El Sistema, en metodik för sociala och demokratiska värden genom instrumentundervisning i klassisk musik, i samarbete med Grönkullaskolan i Rissne.
Källa: Sundbyberg.se
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.