ANNONS

Lärarna flyr Upplands-Bro

Jonas Bergs son har haft åtta olika klasslärare på fyra år. Föräldrarna har tagit upp frågan på flera möten, men upplever inte att de fått någon förklaring från skolledningen.
Jonas Bergs son har haft åtta olika klasslärare på fyra år. Föräldrarna har tagit upp frågan på flera möten, men upplever inte att de fått någon förklaring från skolledningen.
Var femte lärare i Upplands-Bro har sagt upp sig de senaste två åren, visar Mitt i:s granskning. På Råbyskolan slutade 20 stycken – vilket motsvarar hela lärarstyrkan.
ANNONS

De kommunala skolorna i Upplands-Bro lider av personalbrist och kämpar för att klara av befolkningsökningen. Tjänsterna har få sökande. Enligt Lärarförbundet utlystes nyligen två lärarjobb som fick noll ansökningar.

Ett annat problem är läraromsättningen. Under två års tid, mellan sommaren 2013 och sommaren 2015, sa 69 av 300 lärare på de kommunala skolorna upp sig. Det innebär att var femte lärare lämnade sin fasta tjänst.

Det är mer än i någon av grannkommunerna Sollentuna, Upplands Väsby och Järfälla.

Allra flest uppsägningar gjordes på Råbyskolan i Bro.Här slutade 20 lärare under perioden. På skolan finns sammanlagt 21 lärartjänster.

Jonas Bergs 10-årige son går i fjärde klass på Råbyskolan. Under de senaste fyra åren har han haft åtta olika klassföreståndare.

– Det blir ingen trygghet för ungarna. Det går inte att bygga upp något förtroende för lärarna när de hela tiden byts ut, säger Jonas Berg.

Han berättar att föräldrarna tagit upp frågan på flera möten med skolan, men att de inte fått någon ordentlig förklaring till varför lärarna slutar.

– Det är tråkigt att han ska behöva växa upp när det är så oroligt. En av hans lärare sa upp sig efter bara två månader. Det blir väldigt svårt att få studiero i en sådan miljö.

Han jobbar själv som kock på en förskola i Bro. Under åren har han sett flera av sina kollegor fly till andra kommuner.

ANNONS

– Folk försvinner hela tiden. Det är nästan värre på förskolorna än i grundskolan. Folk tycker att de kan få bättre jobb med bättre lön någon annanstans. Då flyttar de på sig.

Nu har hans son fått två nya lärare.

– De är jättehärliga och det verkar som att de vill stanna. Vi hoppas på det.

Lärarlönerna i Upplands-Bro har gått upp de senaste åren och nu ligger kommunen i topp i länet när det gäller löneutveckling. Trots det har skolorna svårt att hålla kvar sin personal.

– När vi pratat med verksamheterna om rekrytering så är lönen bland det första som dyker upp. Vi vet att många byter ar betsplats för att få bättre lön. Samtidigt är jag övertygad om att det inte är den enda orsaken. Det kan handla om att man inte trivs eller att man inte är nöjd med sin arbetsbelastning, säger Kaj Söder, utbildningschef i Upplands-Bro.

Han beskriver en dominoeffekt. När flera lärare slutar på en skola följer kollegorna efter.

– Om man upplever att man är ensam kvar ökar benägenheten att röra sig därifrån. Vi ser samma problematik bland förskollärare. De som är utbildade förskollärare rör sig till förskolor där det finns mycket utbildad personal. Det kan säkert gälla andra arbetsplatser också.

Han vet inte varför så många lärare slutat just på Råbyskolan, eller hur det påverkat resultaten på skolan.

– Jag tror att många föräldrar vill att deras barn ska ha samma lärare under en längre tid. Det vill vi också. Det är viktigt för det kvalitativa arbetet att lärarna stannar kvar. Lärare måste kunna samarbeta med varandra för att nå bättre kvalitet i verksamheten, det försvåras ju avsevärt om man måste byta kollegor år efter år. Vi anstränger oss hela tiden för att det ska minska, bland annat genom att ha konkurrenskraftiga löner, satsa på karriärtjänster och förbättra arbetsmiljön och belastningen.

Mitt i har sökt rektorn på Råbyskolan. Hon har avböjt att kommentera på grund av tidsbrist.

Fakta

”Kan inte vara bra för eleverna”

Lärarna som byter jobb har ökat kraftigt. Ständiga byten kan påverka studieron och resultaten i skolan, tror Bo Jansson, ordförande i Lärarnas riksförbund.

Att byta jobb kan leda till bättre lön och villkor för lärare. Men det kan slå hårt mot eleverna.

– Det är naturligtvis inte bra. Jag tror inte att eleverna vill ha nya lärare hela tiden. Jag tror inte heller att lärare vill byta skola om de tycker att de har en fungerande arbetsmiljö, en schysst lön och en bra ledning, säger Bo Jansson, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Det finns ingen forskning om hur elevernas resultat påverkas av hög läraromsättning.

– Men det går att räkna ut själv att det påverkar eleverna. De tänker: ”Hur länge stannar den här läraren?” Ambitionsnivån påverkas om det inte finns kontinuitet.

Han tror inte att lönen är den främsta anledningen till att lärare säger upp sig.

– Om arbetsgivaren ser till att skapa en schysst arbetsmiljö med bra lön och en schemaläggning som gör att lärare kan ägna sig åt det de är utbildade till, då trivs vi.

Ida Persson

Fakta

Klassrummet är osäkraste platsen

Mitt i har tidigare skrivit om hotet och våldet mot kommunens lärare. Under 2014 anmäldes 40 fall av hot och våld i skolan, jämfört med några få fall året innan. I ett fall skadades en lärare så svårt att hon bröt revbenet.

Kicki Nordlander är ordförande i Lärarförbundet i Upplands-Bro och får ofta samtal från uppgivna lärare.

– Många elever saknar respekt för personalen. Vad är det som gör att en 11-åring säger ”dra åt helvete” till sin lärare? Det är oerhört påfrestande att jobba i en sådan miljö.

När Upplands-Bro kommun undersökte arbetsmiljön på olika arbetsplatser visade det sig att klassrummet var den osäkraste platsen. Stressen ökar när lärare måste ägna sig åt andra saker än undervisning.

– Anställ rastvakter, specialpedagoger och lärar-assistenter. Skolan är en kunskapsinstitution och lärarna måste få ägna sig åt att vara lärare. Annars faller allt ihop.

Ida Persson

Fakta

Så många slutade

Mellan sommaren 2013 och sommaren 2015 sa 23 procent av alla lärare i Upplands-Bro upp sig från sin tjänst.

I Järfälla slutade 13 procent, i Sollentuna 18 procent och i Upplands Väsby 15,8 procent.

Så här många lärare slutade på respektive skola:

Bergaskolan: 10

Broskolan: 3

Brunnaskolan: 5

Ekhammarskolan: 9

Finnstaskolan: 2

Hagnässkolan: 5

Lillsjöskolan: 9

Råbyskolan: 20

Tjustaskolan: 1

Upplands-Bro Gymnasiet: 3

Källa: Upplands-Bro kommun
ANNONS