Lärde sig kinesiska för konstens skull – nu ställer han ut

En försmak av vernissagen, som öppnas på lördag i Gustavsbergs porslinsmuseum.
En försmak av vernissagen, som öppnas på lördag i Gustavsbergs porslinsmuseum.
Konstnären John Sundkvist har gett uttrycket "allt för konsten" en ny innebörd. För att kunna läsa om sin älskade keramik lärde han sig ett helt nytt språk.

På lördag ställer han ut i Gustavsberg.

Utställningen ”En glipa i väven” öppnas i porslinsmuseets lokaler av museichefen Kjell Lööw, följt av konstnären John Sundkvist. Därefter är det release av Sundkvists bok ”En glipa i väven”.

65-åriga John Sundkvist, som varit verksam i över fyra decennier, har i 15 år fördjupat sig i den östasiatiska keramiken.

– Jag har gjort långa resor till museer och ugnsruiner i Kina, Korea, Taiwan och Japan, sammanträffat med samlare och handlare, museifolk och keramiker. Jag har lärt mig kinesiska för att kunna ta del av obskyra utgrävningsrapporter, säger han.

John Sundkvist kommer att visa delar av sin egen samling av östasiatisk keramik tillsammans med ett urval föremål ur museets samlingar.

– Jag har otaliga gånger besökt de flesta stora samlingar av östasiatisk keramik i Europa. Slutligen har jag själv, utan att tidigare någonsin ha samlat, kommit att få en samling av dessa föremål.

Utställningen öppnar klockan 13 den 20 februari och pågår fram till den 15 maj.