Lärde sig överleva utan mat

De fick leva knapert. Med hjälp av rötter, granskott och vatten från en bäck klarade Brommatjejerna sitt projektarbete i det vilda.

I mål firade de med rejäla hamburgare.

I början av maj skrev Lokaltidningen Mitt i om de tre Bromma­tjejerna som skulle ut i naturen som en del i sitt projektarbete.

Nu har de spenderat fyra dagar i skogen utan mat och tält för att se vilka kunskaper som krävdes. Kira Sirelius berättar att det är tre områden som är speciellt viktiga att behärska, nämligen mat, eld och vatten.

– Vi kunde få tag på rent vatten från en bäck med källvatten så det var inget stort problem. Och eld gjorde vi med hjälp av tändstål.

Det klurigaste momentet var maten, berättar Kira.

– Det var svårt att utskilja all mat. Vi åt mest rötter, hundkex och granskott. Och vass, man kan äta stjälkarna. Och så gjorde vi te av granris och älggräs.

Tjejerna hade tur med vädret. Endast en kväll regnade det, och tack vare den bivack – ett sorts väderskydd byggt av granris och mossa – som de hade byggt, så höll de sig torra.

– Den höll tätt faktiskt. Vi gjorde den bättre och bättre varje dag, säger Kira.

Förutom överlevnadsutrustning hade tjejerna med en lyxprodukt – en laptop. Med denna kunde de hålla kontakten med om- världen.

Och intresset för deras blogg ”EMK mitt i naturen” var större än de först trodde.

– Vi hade 1 700 unika besökare per dygn, säger Kira.

Det första tjejerna åt när de kom hem lördagen 19 maj var varsin stor, grillad hamburgare. Kira förklarar att hon insåg hur mycket lite man egentligen behöver för att överleva när hon kom hem.

– Man uppskattar ju god mat och att kunna duscha och så. Men allt annat känns överflödigt, säger hon.

Brommaeleverna Minna Reiman, Kira Sirelius och Elin Djerfsten gjorde sitt projektarbete i skogen.