Lärde sig serbiska för rollen

Malin Buska lärde sig serbiska och tränade kampsport inför rollen som maffiabossens dotter Natalie i ”Snabba Cash – Livet deluxe”. Nu går hon in helhjärtat för sin roll som drottning Kristina i Mika Kaurismäkis film.
Malin Buska lärde sig serbiska och tränade kampsport inför rollen som maffiabossens dotter Natalie i ”Snabba Cash – Livet deluxe”. Nu går hon in helhjärtat för sin roll som drottning Kristina i Mika Kaurismäkis film.
I fredags hade ”Snabba Cash – Livet deluxe” premiär på bio. I huvudrollerna finns två Södermalmsbor: veteranen Matias Varela och stjärnskottet Malin Buska – som lärde sig serbiska och kampsport inför rollen.

Mannekängsmala Malin Buska är bördig från Övertorneå. Men i filmen spelar hon maffiabossens serbiska dotter.

– De sökte tjejer från Serbien och provfilmade och provfilmade. Jag lärde mig flera repliker på serbiska. Jag kände för karaktären och ville inte att språket skulle begränsa mig.

För att bli än mer trovärdig som maffiabossens dotter Natalie tränade hon kampsporten MMA.

– Det var till stor hjälp när jag skulle sparkas och slåss. Jag har aldrig gjort egna stunts förut och i en fajtingscen tappade jag en tumnagel. Jag fick hjärnskakning, blev blåslagen och skinnet mellan knogarna sprack, men det är sådant man får ta och inget att gråta över.

Malin, som långfilmsdebuterade i ”Happy End” 2011, har även fått rollen som drottning Kristina i Mika Kaurismäkis film, som spelas in nästa år.

– Jag har varit i Rom, gått i hennes fotspår och stalkat henne lite. Hon är ju allt. För det första en kontroversiell drottning. Och kung. Hon är en förebild än i dag.

En annan av ”Snabba Cashs” huvudrollsinnehavare är Södermalmsbon Matias Varela som gör karaktären som kriminelle Jorge för tredje gången.

Du är bra på att använda dig av ögonen när du spelar.

– Nu blir det en riktig klyschfest, men jag har dem som främsta vapen i det här yrket.

Även i tredje delen av ”Snabba Cash” hettar det till rejält, även denna gång i Stockholms undre värld. Matias rollfigur Jorge är inte längre en underdog. Han har klippt sig, skaffat läsglasögon, jobb, muskler och maskingevär till en sista stöt.

Din karriär har kommit i gång rejält nu.

– Jag har haft turen att ha en bra mamma. Det kan vara väldigt avgörande.

Matias Varelas mamma Carmen, som är född i Galicien, lärde Matias att aldrig jämföra sig med andra.

– Du måste komma ihåg att jag är barndomsvän med Gustaf Skarsgård. Vi blev bästa vänner i Eriksdalsskolan som 13-åringar. Hade jag jämfört mig med mina polare hade jag gått under för ungefär 20 år sedan. Jag hade inte ens vågat försöka. Det är jättekul att Gurra ska till Hollywood, men jag jobbar på i min takt. Så länge jag utvecklas och kan betala mina räkningar är jag lugn.

Är det mamma Carmen som har lärt dig att följa ditt hjärta?

– Det önskar jag att jag fått mer av. Jag är skamdriven, tycker det mesta jag gör är dåligt, är väldigt självkritisk och avundas folk som tar för sig.

Annat var det när Matias som 19-åring fick sparken från TV4:s såpa ”Nya tider” för att han var kaxig och omogen.

Skådespelaryrket har han lärt sig genom att umgås med dem som kan filmarbetet bättre än vad han själv kan.

– Jag har sett på två, tre filmer om dagen, pausat, spelat tillbaka. Precis som några fotbollsspelare jag känner. De är för roliga. När de inte spelar fotboll, tränar de fotboll eller utmanar varandra på Fifa på Play station.