Larm om bråk vid brandkåren

Facket slår larm om interna bråk och arbetsmiljöproblem vid brandkåren i Sollentuna.

Problem som ledningen inte anser existera.

Vid minst 14 tillfällen ska chefen för Attunda brandkår Jens Ärlebrant ha kränkt eller hotat anställda. Det hävdar skyddsombudet Magnus Sjöholm som nu omedelbart kräver åtgärder både från ledningen och från politiskt håll.

– Jag har varit i kontakt med Arbetsmiljöverket, men fram till nu har jag inte velat dra in dem. Jag har verkligen trott att ledningen ska vidta åtgärder, men nu ser det ut som att man vill mörka allt, säger han.

Magnus Sjöholm menar att arbetsmiljön varit dålig i flera år, men nu blivit ohållbar på grund av brandchefens ledarstil. Samarbetet mellan ledningen och brandmän har, enligt Magnus Sjöholm, helt havererat.

Brandkårens ledning har en helt annan syn på saken. De ifrågasätter att de problem som Magnus Sjöholm för fram ens existerar.

– Det här är åsikter från en enskild brandman som inte talar för en grupp medarbetare, säger informatören Rawaz Karim som uttalar sig för Jens Ärlebrant och ledningen.

Finns det några arbetsmiljöproblem?

– Inte mer än på andra arbetsplatser. Vi har genomfört förändringar de senaste åren som vissa medarbetare är missnöjda med. Generellt har vi en bra arbetsmiljö.

Har brandmännen förtroende för brandchefen?

– Absolut, säger Rawaz Karim.

Men det är helt felaktigt, enligt Ove Engelkrans, lokal orförande för Brandmännens riksförbund.

– Han har förlorat hela sitt förtroende. Det är signalerna jag får från mina medlemmar.

Kan han sitta kvar?

– Det blir svårt under rådande omständigheter.

Politiskt styrs brandförsvaret av en förbundsdirektion. Ordförande Göran Nilsson (M) säger att frågan ska diskuteras på nästa direktionsmöte.

– Det här är ingenting som vi nonchalerar. Vi måste bringa klarhet i om dessa uppgifter stämmer och om det förekommer trakasserier måste vi ta tag i det.