ANNONS

Larm om droger i Älvsjö

Älvsjöbor slår larm om ökande drogproblem i stadsdelen.

På Vivels konditori har man flera gånger tvingats sanera kundtoaletten från blod och kanyler.

Samtidigt läggs Älvsjös lokala poliskontor ned.
ANNONS

Det är en helt vanlig förmiddag på Älvsjö torg. Då plötsligt: en man ropar desperat på hjälp från dörren till den offentliga toalettkuren. Lokaltidningen Mitt i:s reporter och fotograf befinner sig på torget och rusar dit. Inne på toaletten sitter en kvinna utslagen. Handen blöder. Nedanför ligger sprutan.

Vi ringer 112, försöker behålla lugnet och följa SOS: alarms instruktioner. Andas hon eller inte? Det är svårt att höra. Jo, hon andas. Skönt. Ambulans och polis dyker upp. ”Horse”, konstaterar de och bär in henne i ambulansen. Horse betyder heroin.

– Det var likadant i går, då var ambulansen också här och hämtade en person, säger en hantverkare i området.

Precis innan händelsen har vi varit på besök på Vivels konditori – ett ombonat kafé som öppnade för två år sedan i den nybyggda fastigheten.

Enligt kaféchefen Pernilla Arvanitidis kommer det varje dag påverkade personer som vill låna kafeets toalett. Efter att ha mötts av blod och kvarlämnade kanyler är hon numera mer restriktiv med att låna ut toaletten.

– En person satt därinne i 45 minuter, trots att vi bankade.

Lokaltidningen Mitt i har noterat flera skrivelser där drogmissbruket tas upp som ett problem. Någon fick sin bil sönderslagen av en drogpåverkad, andra rapporterar om misstänkt droghandel i buskage. En orolig mamma slår larm om att hennes tonårssöner flera gånger blivit erbjudna hasch. ”Vi har alla prisklasser” ska en säljare ha sagt.

Andreas Lekare, tillförordnad gruppchef vid poliskontoret i Älvsjö, bekräftar att det pågår handel med droger i centrala Älvsjö och Prästgårdsgärde.

– Älvsjö är en knutpunkt, där många människor rör sig och dit framför allt unga som inte bor i Älvsjö kommer, säger han.

ANNONS

Göran Sjödin, verksamhetsområdeschef i stadsdelsförvaltningen, kan inte bedöma huruvida läget förvärrats i stadsdelen. Men han vet att det finns en oro.

– Vi har vidtagit slyröjningar och glesat ut träd för att förhindra drogförsäljning i Lerkrogsparken. Vi har även förstärkt med en fältassistent, så nu är de tre fältassistenter vilket är ganska mycket.

Samtidigt kom i förra veckan beskedet om att Älvsjös lokala poliskontor lägger ned – samma kontor som startade 2009 för att förebygga gängbildningar och drogmissbruk.

Polisen uppger att man ska fortsätta arbeta förebyggande, men i en annan form med kommunpoliser. Planen är att resurserna ska gå dit problembilden är som störst.

Fakta

Anmälda narkotikabrott i Älvsjö

2014 269

2013 131

2012 253

2011: 301

Fotnot: Det är svårt att dra slutsatser av statistiken, eftersom antalet anmälningar ökar ju mer polisen jobbar mot narkotika.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.