ANNONS

Larm: Sjuksköterskor för få för säker vård

Akutmottagningen på Karolinska i Huddinge har stor brist på sjuksköterskor. Det har fått sköterskorna att slå larm om patientsäkerheten.
Akutmottagningen på Karolinska i Huddinge har stor brist på sjuksköterskor. Det har fått sköterskorna att slå larm om patientsäkerheten.
Sinikka Isoaho är facklig företrädare för sjuksköterskorna.
Sinikka Isoaho är facklig företrädare för sjuksköterskorna.
Krisen på Karolinskas akutmottagning i Huddinge har förvärrats.

Nu är sjuksköterskorna tveksamma till om de kan garantera en patientsäker vård.
ANNONS

Det är på grund av personalbrist som sjuksköterskorna nu slår larm.

Var tionde patient tvingas vänta mer än åtta timmar och nästan 20 procent av vårdplatserna är stängda på grund av personalbrist, något som Svenska Dagbladet var först att rapportera om.

– På akutmottagningen har vi fortfarande en väldigt stor brist på sjuksköterskor. Det har blivit mycket övertid och sjukskrivningar för oss sjuksköterskor på akuten, säger Sinikka Isoaho, legitimerad sjuksköterska på akuten och facklig företrädare för Vårdförbundet.

I förra veckan var 104 vårdplatser på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge stängda, eftersom sjukhuset fortfarande inte lyckats fylla alla tjänster efter semestrarna.

Och nu slår facket larm om att ­sjuksköterskornas situation påverkar patientsäkerheten.

– Patienter får ligga länge på akuten, ibland över ett dygn. Vi får inte iväg dem till riktiga vårdplatser och det är varken bra för oss eller patienterna, säger Sinikka Isoaho.

Problemet med att patienterna stannar kvar på akutmottagningen är att sjuksköterskorna inte har tid att ta hand om andra akut ­sjuka som kommer in på ett bra sätt.

– Det kan ta flera timmar att ta hand om en akutpatient. De andra patienterna som väntar på plats blir lidande på grund av tidsbrist. Vi kan missa att ge mediciner och de får inte alls samma tillsyn, säger Sinikka Isoaho.

Hon tror att den viktigaste lösningen på problemet är att öppna fler vårdplatser.

ANNONS

– Sedan skulle det behövas bättre bedömning eftersom många som i dag kommer till akut-­mottagningen inte är akut sjuka. Vårdcentralerna måste också ha bättre vårdtider. Det är förlegat att de inte har kvällsöppet, säger hon.

Just nu saknar Karolinska ungefär 200 sjuksköterskor, enligt Vårdfokus.

Klas Östman, presschef på Karolinska, säger att de inte riktigt vet varför sköterskorna saknas.

– Personalbrist har vi haft i flera år. Men nu har vi inte lyckats öppna de 100 vårdplatser som stängdes under sommaren. Vi är inte säkra på varför, utan felsökning pågår.

Karolinskas sjukhusledning ser allvarligt på problemet och i går, måndag hade de ett möte för att besluta om vilka åtgärder som ska vidtas.

Det kan ta flera timmar att ta hand om en akutpatient. De andra patienterna som väntar på plats blir lidande.Sinikka Isoaho, sjuksköterska

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.