ANNONS

Tenstabon Aysha larmade om bråk – blev angripen av väktare

Mall of Scandinavia, Misshandel, Väktare
Aysha Jones valde att slå larm när hon upptäckte ett bråk. Kort senare blev hon angripen av en väktare.
Aysha Jones, som bor i Tensta, ringde polisen när hon blev vittne till ett bråk inne i Mall of Scandinavia. Det slutade med att hon blev angripen av en väktare.
– Jag har fortfarande ont, säger Aysha Jones.
ANNONS

Aysha Jones, 34, hade gjort ett ärende i Mall of Scandinavia tillsammans med en vän och var på väg hem när hon blev vittne till ett bråk mellan ett butiksbiträde och en misstänkt butikstjuv inne i köpcentret. När bråket urartade och blev våldsamt valde Aysha Jones att ringa polisen, eftersom hon inte såg några ordningsvakter i närheten.

Jag har tänkt mycket på om jag i framtiden kommer att våga säga ifrån.

 Aysha Jones

Kort senare kom det enligt Aysha Jones flera ordningsvakter och grep den misstänkte butikstjuven och förde bort honom. Aysha Jones berättade över telefon för polisen om händelseförloppet och polisen bad henne att lämna över telefonen till en vakt, vilket hon gjorde.

Vakt blev hotfull

Medan hon väntade på att få tillbaka telefonen förklarade hon för en förbipasserande i köpcentret vad som hade hänt. Då kom en annan vakt fram och sa till henne att vara tyst och gå därifrån. När hon sa att hon inte tänkte gå förrän hon fått sin telefon och ville bli lämnad i fred så länge blev vakten hotfull, enligt Aysha Jones.

Vakt, Mall of Scandinavia, Middhandel

Aysha Jones klarade sig utan allvarliga skador men fick blåmärken och sårskador. Foto: Privat

Hon berättar att vakten grep tag i hennes ena arm och vred runt den, och därefter släpade bort henne en bit från platsen och trampade på hennes fot innan hon slutligen återfick telefonen.

Blåmärken och sår

Händelsen, som Aftonbladet var först med att berätta om, inträffade den 25 augusti och Aysha Jones polisanmälde omgående. Hon fick blåmärken och sårskador på armen. Men några dagar senare fick hon besked om att förundersökningen är nerlagd

Hon säger att hon fortfarande mår dåligt av det som har hänt.

ANNONS

– Jag har ont i delar av kroppen och det har påverkat mig väldigt mycket. Jag har tvingats ställa in jobb vilket inte är lätt för mig som frilansare, säger hon till Mitt i.

Aysha Jones bor i Tensta och brukar ofta sitta och jobba på någon av kaféerna i Kista galleria. Men inte nu längre.

– Det rör sig ju vakter i gallerian och jag får smått panik när jag ser en vakt. Jag har hållit mig hemma där jag känner mig trygg fast jag vet att jag borde ta mig ut, säger hon.

I efterhand, ångrar du att du försökte stoppa bråket?

– Ja, jag är ledsen att behöva säga att jag faktiskt gör det. Jag brukar reagera när jag ser något som jag tycker är fel, men jag har tänkt mycket på om jag i framtiden kommer att våga säga ifrån. Jag hoppas att jag kommer att våga fortsätta att vara mig själv.

Internutredning pågår

Mall of Scandinavias centrumchef Sofia Rundström förklarar för Mitt i att ordningsvakten inte längre jobbar kvar i Mall of Scandinavia och just nu är under intern utredning hos vaktbolaget Nokas, som ansvarar för ordningsvakterna i köpcentret. Enligt Sofia Rundström är ärendet en personalfråga hos Nokas och hon vill därför inte gå in på några detaljer.

– Vi är i kontakt med Aysha och följer utredningen, skriver Sofia Rundström i ett sms till Mitt i.

Mikael Högberg, operativ chef på Nokas, bekräftar för Mitt i att det pågår en internutredning för att ta reda på om vakten har begått några fel eller inte. Han vill i övrigt inte säga någonting om ärendet eller vad vakten har berättat om händelsen.

– Jag kommenterar inte enskilda medarbetare, säger han.