Larmade om skjutning – för att slippa trafikbot

Man försökte lura bort polisen vid en trafikkontroll
Mannen skulle bötfällas - då ringde han in ett larm om skottlossning.
En man från Hässelby försökte undgå böter för ett trafikbrott - genom att slå larm om en påhittad skottlossning i Rinkeby. Nu åtalas han för falskt larm och flera andra brott.
– Det är helt oacceptabelt och kan försätta en massa andra människor i fara, säger Niklas Andersson, polischef i Järva.

Det var en eftermiddag i oktober 2017 som två polismän såg hur en bil med den 32-årige Hässelbybon bakom ratten passerade på fel sida om en refug i Rinkeby. De stoppade bilen för att utfärda en ordningsbot för trafikförseelsen.

”Pågående skottlossning”

Men medan polismännen gick åt sidan för att dividera om rubriceringen fick 32-åringen en idé. Utan att poliserna märkte det tog han upp sin mobiltelefon och ringde ett kort samtal, hävdar åklagaren.

Efter någon minut återvände poliserna till honom.

– Då ropar ledningscentralen på radion om en pågående skottlossning på Rinkebysvängen, berättar en av poliserna i förhör.

– Vi beslutar oss för att omprioritera med anledning av det ärendets dignitet i relation till en trafikförseelse.

Sex patruller ryckte ut

De var inte ensamma om att slå på blåljuset och dra iväg. Ytterligare fem polispatruller svarade på ledningscentralens anrop och körde i ilfart mot den misstänkta brottsplatsen.

Men där hade ingen vare sig sett eller hört någon skottlossning.

Under tiden hade den trafiksbrottsmisstänkte 32-åringen passat på att lämna platsen.

Men det tog inte lång stund innan det uppdagades att larmsamtalet ringts in från hans mobiltelefon.

Nekar till brott

Nu har 32-åringen åtalats i Solna tingsrätt för såväl trafikbrottet som falsklarmet.

Mannen nekar till brott. Tillfrågad om larmet säger han i förhör att han ”har väldigt dåligt minne av vad han hör eller säger” och att han inte kommer ihåg samtalet.

Mannen åtalas även för penningtvättbrott, som enligt misstankarna består i att han upplåtit sitt bankkonto i samband med ett bedrägeri.

Enligt Niklas Andersson, lokalpolisområdeschef i Rinkeby, har falsklarmen minskat något på sistone. Men varje gång det sker riskerar andra människor att drabbas.

– Polispatruller kanske åker från hela regionen för att hjälpa till, och lämnar trafikbrott eller andra situationer som skulle behöva hanteras. I slutändan är det andra människor som hamnar i kläm på grund av att någon bara tänker på sig själv.