Lars brottade ner tjuven

När Lars Kling, 72, var vid Sankt Eriksplan såg han en man stjäla pengar av en kvinna. Han blev förbannad och brottade ner tjuven. Trots knivhot från tjuvens kamrat höll han fast mannen tills polisen kom.
När Lars Kling, 72, var vid Sankt Eriksplan såg han en man stjäla pengar av en kvinna. Han blev förbannad och brottade ner tjuven. Trots knivhot från tjuvens kamrat höll han fast mannen tills polisen kom.
Lars Kling brottade ner en tjuv som stal pengar av en kvinna vid en bankomat.

Nu har han fått en medalj av länspolismästaren för sin modiga insats.

”Med varmt tack för rådigt ingripande”, står det på diplomet som ligger framför Lars Kling, 72, på köksbordet.

Kungsängenbon är en av flera stockholmare som har uppmärksammats för modiga insatser under året. Förra onsdagen fick han ta emot sin medalj av länspolismästaren.

– Det känns uppmuntrande att uppmärksammas för någonting man själv tycker att man har gjort bra, och av de som faktiskt jobbar med det här, säger Lars Kling.

Den där dagen i januari i år minns han fortfarande väl. Han var vid Sankt Eriksplan i centrala Stockholm för att laga sin hörapparat när han kom på att han behövde ta ut pengar. När han ställde sig i bankomatkön såg han hur en man sträckte sig över en kvinnas axel och ryckte åt sig pengarna hon precis hade tagit ut.

– Jag blev skitförbannad och adrenalinet sprutade ur öronen.

Lars Kling slängde sig över mannen och brottade ner honom i en snödriva.

– Då skrek han ”hugg honom med kniven” till en kompis.

Trots hoten var han aldrig rädd, tack vare adrenalinet tror han själv. Det enda han noterade under tiden var att ingen annan verkade reagera.

– Jag ropade ”ring polisen” till alla som gick förbi, men ingen gjorde någonting. Alla bara tittade och gick vidare, säger han och förklarar att han fortfarande är förvånad över det.

Till slut kom polisen, efter att en kvinna vinkat in en passerande polisbil, och mannen kunde gripas. Sedan dess har Lars Kling blivit utsedd till Veckans svensk av TV4 och nu fått medalj av länspolismästaren. Själv säger han att det var reptilhjärnan som reagerade.

– Jag tänkte inte, jag blev bara förbannad och tänkte mest på orättvisan.

Men det är inte första gången som Lars Kling hjälper till att sätta dit en brottsling. Tidigare har han hjälpt polisen att ta fast en nätbedragare efter att han blev lurad på 200 kronor via Blocket. Då tog han reda på mannens namn via bankkontonumret och gav det till polisen.

– Det visade sig att han lurat av folk hundratusentals kronor.

Medaljer för rådigt ingripande delas ut varje år runt om i landet, något som länspolismästaren Mats Löfving tycker är viktigt.

– Rådiga ingripare gör inte bara någonting bra och modigt för stunden utan de kan också inspirera andra personer att ingripa och visa civilkurage, säger han.

Lars Kling tittar på sin medalj. Efter mötet med tjuven på Sankt Eriksplan har han fått flera mejl från kompisar och bekanta som vill berömma honom för ett bra jobb, men säger att de själva inte skulle ha vågat.

– Men jag skulle göra det igen.

Fakta

Andra hjältedåd vi minns

September: Stefan Eriksson räddade en pappa och hans 5-åriga dotter från att drunkna i Lillsjön.

December 2012: Ett vittne till ett knivrån mot en butik i Bro brottade ner och höll fast gärningsmannen tills polisen kom.

April 2011: Peter Asmund från Kungsängen fick ett sms om ett hjärtstopp vid Södra station och startade hjärt- lungräddning, vilket gjorde att mannen överlevde.

Januari 2010: En byggarbetsledare från Bro belönades av länspolismästaren efter att med hjälp av flera kollegor ha brottat ner två pistolrånare.