Lars ville rymma från ”Under samma tak”

Tv-serien har gjort att Lars Åkesson dagligen blir igenkänd på allmänna platser. ”Det känns obegripligt”, säger han.
Tv-serien har gjort att Lars Åkesson dagligen blir igenkänd på allmänna platser. ”Det känns obegripligt”, säger han.
Först trodde Lars Åkesson att han kommit till ett dårhus. Men vissa av fördomarna kom på skam. Nu är han stolt över att han inte rymde från inspelningen av SVT:s dokusåpa ”Under samma tak”.

I dokusåpan ”Under samma tak”, som just nu kan ses på SVT1, filmas fem unga personer och fem personer i 70-årsåldern under tre veckor då de delar hushåll på en herrgård utanför Stockholm. Solnabon Lars Åkesson, 72 år, kom med i programmet på grund av att han är listad hos ett bolag som förmedlar statister.

Serien vill diskutera olikheter mellan olika generationer. Vid inspelningsstarten uppstod direkt konflikter. Ungdomarna ville diktera hur sängplatserna skulle fördelas. Lars Åkessons förslag om lottning tog de ingen hänsyn till.

– Var har de hittat de här ungdomarna, tänkte jag, berättar Lars Åkesson då vi ses på ett kafé i Solna centrum, i närheten av där han bor.

Deltagaren Rosanna Charles krävde att få sova själv i en dubbelsäng, men tvingades dela på rummet med Lars och 73-årige Christer Dahlberg. Hon fick sedan erfara att både Lars och Christer är riktiga storsnarkare.

De äldre förfasade sig över ungdomarnas brist på bordsskick.

– Det kändes som att jag kommit till ett dårhus. När jag är hemma i min lägenhet händer aldrig något oväntat. Här blev jag överraskad precis hela tiden.

Lars beskriver sig själv som en positiv person. Han gillar när det händer saker och har inga planer på att pensionera sig. Men på herrgården blev tillvaron kaotisk.

– Det var så mycket kontroverser. Om inte Christer funnits där hade jag kanske rymt. Jag är mest stolt över att jag inte gjorde det, säger Lars Åkesson som inte fick mersmak för dokusåpalivet.

Snart började han dock uppskatta två av de yngre deltagarna. Hans lärdom är att aldrig ha förutfattade meningar om människor.

– Seike och Jerina är två personer jag kan tänka mig att träffa. De har integritet och hjärta.

Serien har fått hård kritik för att vara fördomsfull och konstruerad. Lars Åkessons enda kommentar är att serien blivit ett slagträ i debatten om vad public service-företagen ska syssla med.

Fakta

Jobbar i ­resebranschen

Namn: Lars Åkesson.

Ålder: 72 år.

Bor: Nära Solna centrum.

Civilstånd: Singel.

Familj: Fyra barn, sex barnbarn.

Yrke: Har varit reseledare och hotelldirektör. Driver ett företag som skräddarsyr gruppresor.

Aktuell: En av deltagarna i SVT:s dokusåpa ”Under samma tak” som sänds på tisdagar fram till den 21 april.