Larsbergs skola kan läggas ner nästa år

Föräldern Fredrik Greilert har haft barn i Larsbergs skola i många år och tycker det är tråkigt om skolan skulle behöva läggs ner.  Foto: Chris Anderson  Daniel Luthman.
Föräldern Fredrik Greilert har haft barn i Larsbergs skola i många år och tycker det är tråkigt om skolan skulle behöva läggs ner. Foto: Chris Anderson Daniel Luthman.
Larsbergs skola läggs ner nästa år. Det föreslår utbildningsförvaltningen, som vill flytta eleverna till Bodals skola och låta Albatross Montessori ta över lokalerna. Skälet uppges vara sparkrav – men det tror inte alla föräldrar på.

– Styrningen av skolan har inte funkat. Nu löser man problemen genom att flytta verksamheten, säger Daniel Luthman, som har barn på skolan och är engagerad i föräldraföreningen.

Han har tillsammans med flera andra föräldrar försökt jobba för att minska de problem med mobbning och utanförskap som har förekommit på skolan.

– Men vi tröttnade när vi inte fick någon respons från skolledningen, säger han.

Hans egen son ska nu börja i friskola. Och även många andra elever har redan bytt till andra skolor. Om skolan hade tagit tag i sina problem hade inte elevantalet minskat så, tror han.

Fredrik Greilert, pappa till ett annat barn i Larsbergsskolan, tycker att det är synd att skolan lägger ner.

– Jag har haft barn på skolan i många år, det är en lugn och fin skola i ett bra område, säger han.

Han gillar inte trenden med att kommunala skolor läggs ner.

– Det känns som att Lidingö stad inte vill driva skolor längre, säger han.

Enligt utbildningsförvaltningen är bakgrunden till förslaget om nedläggning sparkrav, på grund av underskott. På Larsbergs skola är 130 av de 200 platserna fyllda, och på Bodals skola går 300 elever medan man har plats för 500.

– Våra kostnader minskar med 3,2 miljoner kronor om året i hyror om vi gör så här, säger Bengt-Olof Wiberg, ekonomichef på utbildningsförvaltningen.

Dessutom löser man problemet med att Bodals skola har för många tomma lokaler.

Enligt utbildningschef Per-Åke Henriksson handlar dock förändringarna inte om att man tycker att Larsbergs skola är dålig.

– Visst har Larsbergs skola haft en del problem som ledningen har jobbat med. Men anledningen till beslutet är att varken Larsbergs skola eller Bodals skola kan vara självbärande som det ser ut nu, säger Per-Åke Henriksson.

Att Lidingö stad inte skulle vilja driva kommunala skolor håller han inte med om. Visserligen bejakar politikerna mer mångfald inom skolområdet, men den överlägset största andelen av Lidingös elever går fortfarande i kommunala skolor.

– 85 procent av öns elever går i kommunala skolor, säger Per-Åke Henriksson.

Albatross Montessori har ännu inte bestämt om de ska flytta till Larsberg.

– Från styrelsens sida ser vi positivt på detta, men vi är ju en icke vinstdrivande, föräldradriven skola, så beslutet är upp till föräldrarna, säger rektorn Kerstin Eld.

Yvonne Kronaas är områdeschef i Larsberg och Bodals skolor. Hon vill inte kommentera förändringarna förrän hon haft möjlighet att informera personal och föräldrar. Angående att elevunderlaget minskar så beklagar hon detta.

– Antalet elever är den enskilt viktigaste ekonomiska faktorn för att kunna bedriva en bra skolverksamhet. Vi har för närvarande startat en process vilken förhoppningsvis leder till att vi löser den här problematiken.